Interetnikus fesztivál Négyfaluban

Interetnikus fesztivál Négyfaluban

Múlt szombaton került első ízben sor Négyfaluban a Hétfalusi interetnikus fesztiválra.
Szervezői:a Polgármesteri Hivatal, az Izvorul Kulturális és Sportegyesület, illetve a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub (HMIK).

A rendezvény egy pályázat eredményeképp született meg, melyet a Polgármesteri Hivatal a Nemzeti Kulturális Alapnál (AFCN) pályázott és nyert meg. A rendezvény fő célja az volt, hogy a hétfalusi mokány, csángó és roma közösségek hagyományait, szokásait, népviseletét, gasztronómiai különlegességeit bemutassa és népszerűsítse a hétfalusi közösség előtt.
Délután 13 órakor került sor a megnyitóra, köszöntő beszédében Géczi Gellért alpolgármester és Radu Colțvárosi tanácsos hangsúlyozta, hogy a rendezvény mérföldkőnek számíthat az interetnikus viszonyok megalapozása és ápolása szempontjából, hiszen ilyen fajta rendezvényre még nem volt precedens Négyfaluban. Elmondták, hogy a közeljövőben is hasonló rendezvényekre számítanak, és bárkit biztatnak aki ilyen kezdeményezések indítványozására.
A résztvevőket színes programmal várták a szervezők, fellépett a román Ciucașnéptáncegyüttes, Adriana Ciocan és Ioana Bozga népdalénekes, a színpadon jelen volt a Négyfalusi Fúvószenekar, a Havasi Gyopár néptánccsoport, Malicski Imola énekes, a Kéknefelejcs, a Boricások, a Garcsin negyedi 5-ös Általános Iskola diákjai hagyományos roma táncokat, ezzel párhuzamosan a mokány, a csángó és a roma viseletet mutatták be. Volt csángó pityókatokány, mokány palacsinta, mézespogácsa, illetve a helyi kézművesek  is bemutatták termékeiket a fesztiválon.
A kedvező időjárásnak is köszönhetően, közel ezer résztvevője volt az estig tartó négyfalusi fesztiválnak.
 

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net