RMDSZ-válasz

RMDSZ-válasz

Nyílt levélben ajánlotta a külügyminiszter figyelmébe Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője az Európa Tanács nemrég elfogadott jelentését, amely Románia számára is ajánlásokat fogalmaz meg a kisebbségpolitikában.


A képviselő – aki az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének is tagja – Titus Corlățean külügyminiszternek azt a keddi kijelentését bírálta, mely szerint az Európa Tanács jelentései is igazolják, hogy Románia a kisebbségi jogok tekintetében valamennyi vállalását teljesítette. Titus Corlățean a nagylaki letelepedésének 210. évfordulóját ünneplő szlovák közösség előtt mondott ünnepi beszédében, majd az ünnepséget követő sajtótájékoztatóján kijelentette: Románia "nemet mond az elkülönülésre, az etnikai konfliktusokra és feszültségekre, az etnikai alapú területi autonómiákra", arra, hogy "szigeteket hozzon létre" az országban.

Korodi az észt raportőr, Andreas Herkel október 1-jén elfogadott - részben Romániára vonatkozó - jelentésére hívta fel a külügyminiszter figyelmét. Ebben a jelentéstevő - a Miniszterek Bizottságának egy 2012-es dokumentumát idézve - a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának szellemében több területén kér intézkedéseket a román kormánytól.

Az RMDSZ képviselője emlékeztetett:  az Európa Tanács azt kéri Romániától, hogy biztosítson anyanyelvű képzést a kisebbségi oktatóknak, ültesse gyakorlatba azokat a kötelezettségeket, amelyeket a Charta a nyelvhasználat terén előír, tárgyalja újra azokat a küszöböket, amelyek a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkoznak a közintézményekben, és bővítse a kisebbségek nyelvén sugárzó rádió és televízióadók program- és műsorkínálatát.
 
Korodi Attila nyilvánosan is felkérte a külügyminisztert, hogy támogassa az Andreas Herkel-jelentés romániai gyakorlatba ültetését. (mti)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net