Johannis keresztbetesz

Johannis keresztbetesz

Fölösleges feszültségkeltésnek tartja Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett megyei népszavazásokat.


Klaus Johannis egy nagyszebeni csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre mondott véleményt a fejlesztési régiók átszabását célzó népszavazásokról, amelyek kiírását aláírásgyűjtéssel próbálja kikényszeríteni az RMDSZ Erdély hat megyéjében.

"Egy helyi népszavazás nem lehet meghatározó a régióátalakítás folyamatában, ami egy országos folyamat" -  idézte a Mediafax hírügynökség a Nagyszeben polgármesteri tisztségét is betöltő, német ajkú politikust.

"Az csak feszültséget kelt, és semmi újat nem hoz" - jelentette ki a PNL alelnöke. Hozzátette, az RMDSZ népszavazása olyan, mintha valamelyik falu lakosait kérdeznék meg arról, hogy leaszfaltozzák-e Nagyszeben egyik utcáját. 

„Ha össze akarnak gyűlni, hát tegyék, de a népszavazásnak nem lesz semmilyen jelentősége" – jelentette ki a németajkú Klaus Johannis. Ő a Romániában több mint kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Unió (USL) legmagasabb rangú politikusa, aki eddig véleményt nyilvánított az RMDSZ kezdeményezéséről.

Korábban a kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője, Cătălin Ivan jelentette ki: „A régiókat nem helyi népszavazások alapján alakítjuk ki, mert az új román területi közigazgatási gondolkodásnak következetesnek és nemzetinek kell lennie".

Az RMDSZ szeptember 26-án kezdte gyűjteni az aláírásokat a december 8-ra tervezett megyei népszavazások kiírása céljával.

Kovászna, Hargita és Maros megye lakosságától a népszavazáson azt kérdeznék meg: akarják-e hogy a három megye egyetlen fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal? A partiumi Bihar Szatmár és Szilágy megyében a kérdés a Nagyvárad központú régióra vonatkozna. (mti)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net