Március 15-i ünnepségek

Március 15-i ünnepségek

Brassóban...

Az RMDSZ Brassó megyei szervezete idén is megemlékezik az 1848–'49-es szabadságharcról a következ ünnepi program keretében:

11 órától koszorúzás Brassóban, a Tanács téren elhelyezett Bem József-emléktáblánál

12.30-tól koszorúzás Bodolán, az 1848-as honvédsíroknál

14 órától koszorúzás az alsótömösi emlékműnél

15 órától koszorúzás és megemlékezés Négyfaluban a Petőfi-szobornál és Hosszúfaluban, az alszegi emlékműnél

19 órától gálaest a Brassói Operában – műsoron a társadalmi elvárásokról szóló Dzsungel könyve musical a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában.

Hétfaluban...

„...a tüzet ne hagyjátok kihalni" (Ady)

Szervezők: a négyfalusi RMDSZ-szervezet, a hétfalusi történelmi egyházak és a Zajzoni Rab István Középiskola.

Március 15., szombat 14 óra: koszorúzás az alsótömösi emlékműnél.

15 óra: koszorúzás a hosszúfalu-alszegi Petőfi-szobornál, majd az evangélikus temetőben levő csángó vértanúk emlékművénél.

16 óra: ünnepi előadás. Helyszín: Csángó Ház (Fűrészmező), résztvevők: V–XII. osztályos hétfalusi diákok. Program:

• Kajcsa László hosszúfalusi evangélikus lelkész köszöntője

• Géczi Gellért négyfalusi alpolgármester ünnepi beszéde

• a versmondó verseny díjazottjainak szavalatai

• a ZRI Középiskola és a G. Moroianu Középiskola énekkara

• a Havasi gyopár tánccsoport (oktató: Pető Emese) – Tatrangi Általános Iskola; Apró Bóbiska tánccsoport (oktatók: a Ráduly házaspár) – G. Moroianu Középiskola; Kis Gergelem tánccsoport (oktatók: a Székely házaspár) – Zajzoni Rab István Középiskola

• a Zajzoni Rab István Középiskola furulyacsoportja

• a négyfalusi Polifónia Kórus.

A helyszínen megtekinthető a hétfalusi diákok kokárdakiállítása.

Alkalomhoz illő, méltó ünneplést kívánunk mindenkinek!

Bácsfaluban...

Március 16-án 11 órától az istentisztelet keretében emlékezünk meg az 1848-49-es forradalomról. Ebből az alkalomból az Áprily Lajos Főgimnázium diákjai és a négyfalusi Polifónia Kórus ünnepi műsorára kerül sor. Az istentisztelet után megkoszorúzzuk a templomkertben található '48-as hősöknek állított emlékművet.

Az istentisztelet után szeretetvendégséget tartunk. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk.

Barcsa István bácsfalusi evangélikus lelkipásztor

Apácán...

Március 15-én 14 órakor találkozunk a Kultúrotthonban, ahol ünnepi műsorral, versekkel, énekekkel, furulyaszóval, tánccal, ünnepi beszédekkel tisztelgünk a 200 éve született Gábor Áron és a márciusi ifjak előtt.

Közösen ünnepel az Apáczai Csere János Iskola, az evangélikus egyházközség énekkara, Pro Apáczai-Bartalis Egyesület, a helyi RMDSZ, a fánksütő asszonyok, valamint mindenki, aki megtisztel jelenlétével. Mindenkit szeretettel várunk.

A szervezők

Sepsiszentgyörgyön...

A Gábor Áron emlékév égisze alatt zajlanak Sepsiszentgyörgyön a megemlékezések március 15-én, a magyar forradalom és szabadságharc ünnepén.

Szombat, március 15.

12.40 óra: ünnepi felvonulás a Szabadság térre. A nyugati városrészből indulás a Váradi–Bartalis kőtömbös kopjafától (a Váradi Iskolától). A Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Shagya Lovasklub, az étfalvi Szász Band '93 Fúvószenekar és Sepsiszentgyörgy cserkészcsapatainak a részvételével.

A keleti városrészből indulás az eprestetői csata emlékművétől (Állomás negyed). A rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület és Sepsiszentgyörgy cserkészcsapatainak a részvételével.

Ünnepi műsor – Szabadság tér

13.45 óra: körkép-avatás Gábor Áron emlékére. Beszédet mond Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, részt vesz Németh Zsolt, a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Damokos Csaba, a Képzőművészek Szövetsége sepsiszentgyörgyi fiókjának elnöke.

14 óra: Szózat. Ünnepi beszédek: Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere; Németh Zsolt, a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Lelkészi áldás: Kovács István unitárius lelkész.

Magyar himnusz, székely himnusz.

Március 18–20.

19 órától a Színház nagytermében a Háromszék Táncegyüttes bemutatja a Gábor Áron című táncdrámát. Rendező-koreográfus: Orza Călin.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net