A fullasztó Brassó

A fullasztó Brassó

Zöld város címet nyert ugyan Brassó, de nyugat-európai források szerint egészségre ugyancsak ártalmas, a város felett állandósult a szmogréteg.

Az Európai Bizottság szerint mivel Románia 2007-től jóformán semmit sem tett a lakosságnak a szálló por (PM10 – 10 mikrométer átmérőjú részecske) elleni védelmére, ezért gyors és hatékony intézkedéseket vár – áll a Bizottság közleményében. Ha az ország nem intézkedik, a Bizottság az EU bíróságához fordulhat.

A dokumentum negatív példaként említi a fővárost, Iaşi-t, de Brassót is, ahol a legutóbbi, 2012-es jelentések szerint a lakosság fokozottan ki van téve, többek között a szálló por okozta veszélyeknek.

A PM10-es kódjelú részecskék forrása elsődleges forrása az ipar, a járműforgalom, a lakások fűtése stb.

Tudni kell, hogy a levegőben lebegő porrészecskék közül a 10 mikronnál (10 μm) kisebb méretűek jelentik a legnagyobb veszélyt, mert a légzési folyamatok során ezek tudnak lejutni a mélyebb légutakba és a tüdőbe. A porrészecskék ingerlik, felsértik a szem kötőhártyáját és a felső légutak nyálkahártyáját, a tüdőbe lejutva a porhoz tapadó különböző toxikus anyagok sokféleképp kifejthetik hatásukat. Az asztmás, vagy bronchitises betegek állapotát súlyosbítja az expozíció, valamint általánosságban csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel és a toxikus anyagokkal szemben. A leginkább veszélyeztetettek porszennyezés esetében a csecsemők, a légúti- és keringési megbetegedésekben szenvedők, az időskorúak, az aktív és a passzív dohányosok. A szálló pornak kitett lakosságot a szív- és érrendszeri betegségek fokozott veszélye is fenyegeti, de a tüdőráknak és a korai elhalálozásnak is jelentős okozója lehet a PM10.

A porrészecskék a növények leveleire lerakódva gátolják a fotoszintézist, elzárják a légcserenyílásokat (sztómákat). A növények ezért fejlődésükben visszamaradnak. Termesztett növények leveleire, termésére rakódva értéktelenné, felhasználhatatlanná teszik azokat. A finom por rontja a látási viszonyokat, megtöri, illetve elnyeli a fényt.

Uniós szabályozás szerint a tagállamok kötelezettsége a lakosság ezirányú védelme. Brassóban a megyei környezetvédelmi intézmények időről-időre közzétesznek a zaj- és porszennyezésről készült felméréseket, statisztikákat.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net