Új elnök a Megyei Tanács élén

Új elnök a Megyei Tanács élén

Römer Ambrus Sándor Mihály brassói prefektus a hét elején felmentette megyei tanácsi elnöki tisztségéből Aristotel Căncescut, akit az Országos Semmítőszék, a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) fellebbezését követően, múlt pénteken 30 napos előzetes letartóztatásba helyzett.

Amennyiben a korrupciós ügybe keveredett megyei tanácsi elnök letartóztatását meghosszabbítják, úgy egy újabb prefektusi rendelet szükséges az elnöki teendők átruházásra vonatkozóan.

A Megyei Tanács zavartalan működésének a biztosítása érdekében kedd délelőttre egy rendkívüli „tisztújító" ülést hívtak össze. Nyilván, a politikai erőviszonyok függvényében minden, a Tanácsban reprezentált politikai alakulat rá kívánta tenni kezét a végrehajtói (elnöki) tisztségre. Már az ülés előtt szóba került a két alelnök leváltásának a forgatókönyve is, a pénzügyekkel kapcsolatos hatáskör megszerzésének az érdekében.

Aristotel Căncescut a DNA kenőpénz elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel vádolja. Azzal, hogy pénzt fogadott volna el Ion Diniţă konzervatív párti képviselőtől, hogy annak cégei kaphassanak meg megyei tanácsi megbízásokat. Egy másik cég, a Ramb Sistem Kft. ügyvezetőjét bírósági felügyelet alá helyezték.

A DNA szerint, habár Căncescu számláit zárolták, 20 millió eurós pénzmozgást hajtottak végre, olyan összegét, amely nem szerepel az érintett vagyonnyilatkozatában. Az ügyészek szerint megpróbálta elidegeníteni Canaris nevű médiacégét, amelynek számláira, reklámok ellenértékeként utalták át a kenőpénzt. Mindezek eredményezték azt, hogy az ügyészek úgy döntöttek, hogy nem engedik szabadlábon védekezni Căncescut. Az ügyészek szerint munkatársai is ellene vallanak, arról, hogy végre kellett hajtaniuk utasításait.

Hétfőn került sor a Parlamentben Ion Diniţă képviselő mentelmi jogának a napirendre vételére. Habár az ülés kezdetén megvolt a szükséges létszám, a Képviselőház új alelnökének a megválasztását követően a képviselők jó része távozott a teremből, így a megyei tanácsi korrupciós ügyben érintett brassói képviselő másodszorra is megúszta ügyének napirendre vételét, valójában az őrizetbevételt, majd a letartóztatást.

Kedden délelőtt a megyei tanácsi képviselők ideiglenesen Mihai Pascu alelnököt (fotó) választották meg alelnöknek.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net