Fogarasi pribék

Fogarasi pribék

A kommunizmus idején elkövetett bűnöket vizsgáló intézet (IICCMER) az ügyészséghez fordult Refic Fizula kommunista pribék bíróság elé állítása érdekében.

Refic Fizula 1925-ben született a Konstanca megyei Agigeán, s 1952-ben az akkor még börtönként funkcionáló Fogarasi-várban töltött be politikai helyettes tisztséget. Az intézet szerint Fizula nevéhez a börtönben elkövetett bűncselekmények, az emberi jogok megsértése fűződik, ezért kell bíróság elé állnia.

A kommunista börtöntisztet „visszaéléssel és agresszív magatartással" gyanúsítják, szolgálatának nem egész egy éve alatt a fogarasi börtönben 22, 39 és 71 év közötti elítélt halt meg, az emberetelen bánásmód, az éhezés, a betegségek stb. miatt. S mindezekért Fizula is felelős – állítja az IICCMER.

Fizula személyi dossziéjában az áll, hogy a tiszt a szolgálaton kívül is erőszakosnak bizonyult, ahol csak megfordult, alárendeltjei panaszkodtak rá, úgyszintén azok, akiknél el volt szállásolva arra panaszkodtak, hogy nem egyenlítette ki tartozásait, a víz- és a gázszámlákat sem fizette. Az agigeai születésű börtöntisztisztet 1960-ban tartalékos állományba helyezték, most bíróság elé állhat. (brasso.ro)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net