Totális támadás a székely zászló ellen

Totális támadás a székely zászló ellen

A Brassói Táblabíróság döntése értelmében törvénysértő a székely zászló kitűzése, ezért az uzoni Polgármesteri Hivatal épületéről eltávolították azt.

Ráduly István polgármester az MTI-nek  elmondta, a pernek pozitív hozadéka is van: a Táblabíróság ugyanis kimondta, hogy a magánszemélyek saját területükön szabadon használhatják a szimbólumot.
A polgármester közlése szerint újabb per indult ellene, amiért a zászló eltávolításával megvárta a Táblabírósági ítélet hivatalos kikézbesítését, és nem távolította el a lobogót az ítélethirdetés utáni 30 napon belül. E második bírósági keresetben minden nap késlekedésért az országos minimálbér 20 százalékát kitevő késedelmi díj befizetését kéri a prefektus. Az uzoni perben szeptember 18-án hozott jogerős ítéletet a Brassói Táblabíróság. A késedelmi díj meghaladná a 15 ezer lejt.

Ráduly István elmondta, számítása szerint ezt az összeget már nem kell kifizetnie, hiszen a zászló levételével okafogyottá vált a második bírósági kereset. Hozzátette, a faluban megannyi portán ki van tűzve a székely zászló, ezek ellensúlyozzák a hivatalról eltávolított lobogót. Kovászna megyében az uzoni volt az első polgármesteri hivatal, amely ellen  pert indított a prefektus a székely zászló kitűzése miatt. Később több más hivatalt is beperelt a kormány képviselője, ezekben a perekben azonban még nem született jogerős ítélet.

A Sepsiszéki Székely Tanács pénteken közleményben kezdeményezte, hogy minden eltávolított zászló helyett százat tegyenek ki az érintett településen. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszéki egysége adománygyűjtést is kezdeményezett a kilátásba helyezett bírság kifizetésére.

Egy a kormánypárti képviselők által beterjesztett javaslat értelmében tilos lesz a már nem létező államok, illetve "egyes, államiságra törekvő entitások" zászlóit közterületen és magánterületen kitűzni - ez utóbbi csoportba tartozna a székely zászló is. Az  egyik kezdeményező szenátor szerint "a jóérzés diktálta a kezdeményezést", ugyanis "magánszemélyként különböző érdekekből kitűzni más zászlókat nem tűnik normálisnak." Tűzze ki mindenki a román zászlót, elvégre Romániában élünk! - hangzik az indoklás.

A héten a háromszéki prefektus tette közzé, hogy a háromszéki magyar pártokat felszólítja, hogy székházaikra tűzzék ki a román zászlót, mert ezt törvény írja elő. A háromszéki magyar pártok vezetői a sajtónak elmondták, hogy egyelőre nem sietnek a zászlókitűzéssel, mindaddig, mígy nem kapják kézhez a prefektusi utasítást, s nem vetik össze a törvénnyel.

 

 

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net