Bakk Miklós Johannist támogató felhívása

Bakk Miklós Johannist támogató felhívása

25 közéleti személyiség aláírásával tett közzé felhívást Klaus Johannis támogatására Bakk Miklós politológus.

Válasszuk az erdélyiséget!

A romániai államfőválasztás második fordulója történelmi súlyú választás elé állította Romániát. Soha ilyen élesen nem osztotta meg ezt az országot az a kulturális határ, amely Közép-Európát választja el a Balkántól, soha ilyen élesen nem volt látható, hogy két eltérő perspektíva, munkamorál és jövőtervezési szellem él itt egymás mellett, a Kárpátok két oldalán.

Az egyik oldalon Victor Ponta, a holnapot felélő jelen képviselője, a zsákmánypolitikát fenntartó fanarióta kormányzás továbbvíivője áll. A másik oldalon pedig Klaus Johannis, az erdélyi reménykedés képviselője, azé a reményé, hogy Erdély hatására ez az ország talán még lehet az, ami eddig nem volt: szótartó becsületes munkára és a teljesítmény elismerésére épülő, erkölcsös társadalom.

Mit tehetnek az erdélyi magyarok?
Úgy gondoljuk, két lehetséges döntés van!

Lehet annak alapján dönteni, hogy az egyik jelölt, Victor Ponta rég elvesztette szavahihetőségét a szemünkben, a másik pedig, Klaus Johannis, erdélyi szász – kisebbségi – mivolta ellenére sem ígért semmit, sőt, nem ért egyet Székelyföld autonómiájával, következésképpen nincs jó választás, nem érdemes szavazni. Ez a döntés azonban lemondás arról, hogy alakítsunk valamit a sorsunkon, ez a döntés a reményvesztett várakozásé, hogy majd – valamikor – csak előbukkan egy jelölt a román nemzetállam ködéből, aki tétlenségünk dacára megfelel várakozásainknak.

És lehet annak alapján dönteni, hogy a mostani helyzet túlmutat azon, amit Klaus Johannis jelenleg képvisel: azt rajzolja ki, hogy létrejöhet – 1920 óta először – egy olyan összerdélyi szolidaritás, amelyre talán teljesen új politikai épület húzható fel. Lassan ugyan, aprómunkával, de nem esélytelenül!

Mi ezt a reményt támogatjuk! Szakítani kell azzal a Romániával, amelyben a választások a pillanatnyi ígéretekről szólnak, amelyben a politikusok a lakosság túlélési reményeiből építik fel saját megélhetésüket. Szakítani kell azzal a romániai kisebbségpolitikával, amely a jogokat engedményként fogja fel, és amely a visszavonható engedmények fölötti alkudozással tartja ellenőrzése alatt a magyarság politikai képviseletét.

Most Erdély felemelkedése került az előtérbe, ami esély és remény számunkra. Csak annyit kell tennünk érte, hogy vasárnap szavazzunk rá!

Válasszuk az erdélyiséget a balkanizálódás ellenében!

A felhívást aláírták: Farkas Árpád költő, Gazda József író, Izsák Balázs, az SZNT elnöke, Kovács István, az unitárius egyház közügyigazgatója, Kosztándi Jenő festőművész, Farcádi Botond, a Háromszék főszerkesztője, Incze Sándor nyugalmazott esperes, Vetró András szobrászművész, Damokos Csaba dizájner, Ferenczes István költő, Bakk Miklós politológus, egyetemi oktató, Bereczki Kinga CIVEK-elnök, Jánó Mihály művészettörténész, Beder Tibor, a Magyarok Székelyföldi Társaságának elnöke, Ötvös József református esperes, Ütő Gusztáv képzőművész, Nagy László, az unitárius egyház püspökhelyettese, Kolumbán Gábor egyetemi oktató, Máthé Dénes egyetemi tanár, Toró Attila, a sepsiszentgyorgy.info szerkesztője, Nemes Tibor családorvos, László János vállalkozó, Antal Álmos kórházigazgató, Széman Péter EMKE-elnök, Bíró Béla újságíró, egyetemi professzor.

 

(fotó: székelyföld.ma)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net