Megújul a madéfalvi emlékmű

Megújul a madéfalvi emlékmű

A tragikus esemény 251. évfordulóján tartott megemlékezésen Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára bejelentette, a magyar kormány támogatásával újul meg a székelyföldi Madéfalván a Siculicidium néven ismertté vált vérengzés emlékműve. A felújítás 17 millió forintba kerül.

Potápi Árpád elmondta, a 251 évvel ezelőtt is az önrendelkezés és az autonómia volt a székelyek legfontosabb politikai célja. Hozzátette, a megmaradás kerete és garanciája ma is a székelyek önrendelkezése kell hogy legyen. „Ezért támogatja Magyarország kormánya a székelyek elidegeníthetetlen jogát az autonómiához" - hangsúlyozta az államtitkár.

A fideszes politikus az emlékműnél tartott beszédében elmondta, az általa vezetett Nemzetpolitikai Államtitkárság kész biztosítani az emlékmű felújításához szükséges mintegy 17 millió forintot.

Az államtitkár elmondta, a vérengzés látszólag a székelységnek és az egész magyarságnak az egyik veresége volt, és abban benne van a székely sors minden keserűsége, de az eseményben benne van az erőszakos elnyomás elleni harc kötelessége is. „Kell hogy lássuk a veszteség mögött a reményt is. A megpróbáltatásokra régóta megvan a válasz: a mindenek ellenére való megmaradás. Jöhetett ellenünk bárki, nem törtünk meg. Minden veszedelem ellenére élnek még a székelyek, minden történelmi tragédia dacára a magyarság képes volt a megmaradásra" - fogalmazott az államtitkár.

A megemlékezők megkoszorúzták az emlékművet, melynek oszlopáról jelenleg hiányzik a restaurálásra elszállított turulmadár.

Az 1764. január 7-i madéfalvi vérengzés előzménye, hogy Mária Terézia császárnő 1760-ban elrendelte a székely határőrség újbóli felállítását. A székelyek sérelmezték, hogy az új szabályok szerint német nyelvű vezénylet alatt idegenben is kell majd szolgálniuk, és katonai szolgálatuk fejében nem nyerhetik vissza régi szabadságjogaikat. Sokan közülük elbujdokoltak az erőszakos sorozás elől. Azonban mintegy kétezerötszázan összegyűltek Madéfalván és tiltakozó petíciót fogalmaztak Mária Teréziának. Joseph Siskowich altábornagy utasítására a császári csapatok 1764. január 7-én hajnalban váratlanul rátámadtak a Madéfalván gyülekező székelyekre. A támadásnak hivatalos jelentések szerint mintegy kétszáz, más adatok alapján négyszáz áldozata volt, és megtörte a székely ellenállást. (mh)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net