Hantz feljelentette önmagát

Hantz feljelentette önmagát

A német, a brit, a francia, az orosz és a magyar himnuszt énekelte és furulyázta el a sepsiszentgyörgyi prefektúra előtt a magyarokat érő jogsértések ellen számos figyelemfelkeltő akciót szervező egyetemi tanár, Hantz Péter. Az akció végén feljelentette magát a Prefektusi Hivatalban.

A magyar nyelvű felsőoktatási jogokért való kiállásáról ismert Bolyai Kezdeményező Bi­zott­ság volt tagja a himnuszénekléssel az ellen tiltakozott, hogy a hatóságok bírságot róttak ki a Magyar Polgári Pártra, amiért a június 4-ei trianoni megemlékezésen elhangzott a magyar himnusz – írja a 3szék.ro. Hantz Péter arra számít, hogy megbüntetik, s ez esetben hatalmas nemzetközi botrány kerekedne, melyben vezető nagyhatalmak figyelmét is rá lehetne irányítani a romániai kisebbségi helyzetre.

„A magyar himnuszért Sepsiszent­györgyön büntetést róttak ki, a prefektus maga sem tudta, hogy az éneklésért vagy a hangszeres zenéléséért, ezért biztosra akartam menni, elénekeltem és el is játszottam furulyán – magyarázta a sajtó képviselőinek akciója indítékát Hantz Péter. – Ha engem megbüntetnek, abból Európában hatalmas botrány lehet. Ha nem büntetnek meg, akkor a magyar himnuszért sem lehetne bírságot kiszabni."

Az újságírók a portán értesítették az eseményről a Prefektúrát, ám az intézmény részéről senki nem jött ki. Hantz Péter ezért a hivatal ügyfélszolgálati irodájához fordult, és az előtérben feljelentést írt saját maga ellen, kérve a hatóságokat, vizsgálják ki, milyen törvényeket sértett a himnuszénekléssel, végül iktatta beadványát, melyre várja a hivatalos választ.

Hantz Pétert nyolc évvel ezelőtt azt követően bocsátották el Kovács Lehel Istvánnal együtt a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemről, hogy a Bolyai Kezdeményező Bizottság látványos akciókat szervezett a magyar nyelvű feliratozás meghonosításáért az egyetemen – írja az mno.hu.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net