Újabb büntetés

Újabb büntetés

A Maros megyei prefektusi hivatal ötezer lejes bírságot rótt ki Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármesterre, mert megtagadta a magyar és a székely zászló eltávolítását a székelyföldi kisváros főterén álló épületről.

Az egyházi tulajdonban lévő épületben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) működteti az irodáját, melynek helyi szervezetét éppen a polgármester vezeti. A prefektusi hivatal képviselői azt írták a bírságolási jegyzőkönyvbe, hogy Csibi Székelyföld és a magyarok zászlajának kitűzésével megsértette a román zászló használatára vonatkozó kormányhatározatot. A kihágásért a kormányhatározat alapján kiróható legnagyobb összegű bírságot rótták ki.

Csibi Attila Zoltán a Székelyhon portálnak elmondta, a bíróságon fogja kérni a jegyzőkönyv érvénytelenítését, és a zászlók a helyükön maradnak. Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke kijelentette, a kormány Maros megyei képviselőjének a lépése a magyarság szándékos zaklatásaként is értelmezhető.

Az Erdőszentgyörgy főterén álló épület homlokzatára a székely és a magyar zászló mellett Románia, az Európai Unió és az RMDSZ zászlaja lengedez egymás mellett. A prefektus felszólítására 2014 nyarán a polgármester egy hónapra levette, és gyászlobogóval helyettesítette a zászlókat, augusztus közepén azonban ismét kitűzte az öt lobogót.

A polgármester akkor megjegyezte, korábban öt évig lobogtak ugyanezek a zászlók a főtéri ingatlanon, és senkit nem zavartak. Azzal érvelt, hogy a zászlók magánterületen vannak, hiszen az RMDSZ az egyháztól bérli a székházát.

A 2002-ben várossá nyilvánított, ötezer lakosú Erdőszentgyörgyön a lakosság 75 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson. (MTI)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net