Őrizetben a gyergyói polgármester

Őrizetben a gyergyói polgármester

Őrizetbe vették Mezei Jánost (fotó), Gyergyószentmiklós MPP-s polgármesterét. A férfit hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítják. Az ügy középpontjában egy a Budapest V. kerületével közös cégbe bevitt telek áll a Gyilkos-tó partján. (Frissítve!)

Hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét, akit a hétfőn este őrizetbe vettek. Az ügyészség szerint Mezei János 2013-ban polgármesteri minőségében eladott egy 400 négyzetméteres telket a Gyilkos-tó partján, ami nem volt eladható. A telek ugyanis a város apportját képezte a Budapest V. kerületével közösen létrehozott Monturist Kft-ben.

Az ügyészség szerint a polgármester január 17-én felszólította a Monturist Kft igazgatóját, hogy két napon belül nyújtsa be a lemondását. Azzal fenyegette, hogy olyan információkat hoz nyilvánosságra róla, amelyek ellehetetlenítik a gyergyószentmiklósi létét, ha nem mond le a tisztségéről. A fenyegetéssel – az ügyészség szerint – a polgármester azt akarta elérni, hogy az igazgató álljon el a Monturist Kft. vagyonának visszaszerzését célzó jogi lépésektől.

A DNA kezdeményezte a polgármester 30 napos előzetes letartóztatását, erről kedd este dönt a Marosvásárhelyi Táblabíróság.

A Monturist Kft.-t 1996-ban hozta létre a Budapest V. kerületi és a gyergyószetmiklósi önkormányzat, hogy fellendítsék a gyilkos-tói üdülőtelep idegenforgalmát. Gyergyószetmiklós a gyilkos-tói telkeivel és ingatlanaival lépett be a cégbe, amelyben 48 százalékos részesedéssel rendelkezett. Egy évvel ezelőtt Mezei János polgármester megállapította, hogy a Monturist semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és kísérletet tett arra, hogy visszavegye a cégtől a gyilkos-tói ingatlanokat, de terve meghiúsult - emlékeztetett a Székelyhon.ro.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta vezeti a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklóst.

A Monturist Kft-vel kapcsolatban az V. kerület közleményt adott ki, melyben jelezte: az 1996-ban közösen alapított cégbe - melyben a gyergyószentmiklósi önkormányzat apportálta az ingatlanokat - , a belvárosi önkormányzat 50,9995 százalékos tulajdonnal bír. Mint írták, a társaság ügyvezetője, Virág Zsolt tavaly jelezte az V. kerület felé, hogy a társaság részére apportként bevitt 44634 nm ingatlan vagyonból mintegy 16 ezer négyzetméterny ingatlant a gyergyószentmiklósi önkormányzat jogellenesen elvont.

Az V. kerület által felkért szakértők arra jutottak, hogy a 16 ezer négyzetméternél vissza kell állítani az eredeti állapotot és meg kell vizsgálni a kártérítés lehetőségét. A kerület tudtával tett feljelentést tavaly márciusban az ügyvezető. Az eljárások folyamatban vannak, majd kiderül, hogy a 16 ezer nyégyzetméternyi területet vagy annak ellenértékét kapja-e meg a társaság. (MTI)

Mezei Jánost az eljárás idejére felfüggesztették hivatalából, hatáskörét az alpolgármester gyakorolja.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net