Hazugságra nem lehet jövőt építeni

A brassói magyar-magyar „összefogás” igazi története, avagy az önkormányzati jelöltállítási dráma kulisszái


Szomorú fejezet ez az egykor jobb időket megért, de még mindig jelentős számú brassói magyar közösség életében, mert nemaz őszinteségről, a nyíltságról, a bizalomról és a pozitív jövőképről szól, hanem az ügyeskedésről, a mutyizásról, a partner megzsarolásáról és becsapásáról, továbbá a hatalom kizárólagosságának bármi áron történő megőrzéséről.

Sokat töprengtem, érdemes-e a nyilvánosság előtt megszólalni, hiszen sajnosnem rendkívüli eset ez és nem csak Brassóban történik meg, hogy a politikusok nem mondanak igazat. Nem is szólnék, de annyira fület sértő és hamis a két főszereplő – az RMDSZ megyei elnöke és a Néppárt egyetlen brassói önkormányzati képviselője – harsány lelkendezése a magyar összefogás miatt éppen a Brassói Lapok oldalain és annyira távol került a valóságtól, hogy cinkosságot vállal velük, aki ezt szó nélkül hagyja. Azt hiszem, a brassói magyar közösség megérdemli, hogy tudomást szerezzena magyar-magyar összefogás igazi történetéről.

  • A 2012-es helyhatósági választások előtt sikerült egy viszonylag tisztességes megállapodást létrehozni: egy belső koalíciós megállapodás értelmében az újonnan alakult Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjei az RMDSZ listáján indultak. A megállapodás meghozta eredményét, az átlag feletti román mozgósítás ellenére a magyar összefogás listája átlépte a bejutási küszöböt Brassóban és a megyében is, sőt, Négyfaluban többletmandátumhoz és alpolgármesteri székhez vezetett.
  • A harmónia rövid ideig tartott, az RMDSZ megyei vezetősége többször is megkísérelte eltávolítani a Néppárt képviselőjét a tanácsból, végül 2014-ben,a politikai vándorlást átmeneti jelleggel megengedő jogszabály akadályozta meg ezen igyekezetében, ugyanis ez alapján Toró Tamás hivatalosan is a Néppárt tanácsosa lehetett. Tény viszont, hogy Toró Tamás hiába lett a Néppárt egyetlen nagyvárosi önkormányzati képviselője, viselt dolgai miatt kénytelen volt hátrébb lépni és a megyei szervezet vezetését átadni Sándor Leventének.
  • 2016-ban újra napirendre került az együttműködés kérdése, hiszen az 5%-os bejutási küszöb nem változott, és sajnos, a demográfiai adatok sem lettek kedvezőbbek. Az egymásrautaltság ellenéreazonban az RMDSZ számára a magyar közösségi érdek védelme helyett továbbra is a képviselet monopóliumának védelme maradt a fő stratégiai cél. Ezt országos szinten a Magyar Polgári Párttal kötött hamis összefogással próbálta elfedni Kelemen Hunor és csapata, de Brassó megyében, az MPP megyei szervezetének kimúlásával, Kovács Attila megyei elnök kénytelen volt ismét a Néppárthoz fordulni.
  • A nyulat Sándor Levente, a Néppárt megbízott megyei elnöke ugratja ki a bokorból, amikor február közepén javaslatot tesz a 2012-es választási együttműködés megismétlésére. Kovács Attila – miután tíz napig gondolkodik – nem zárkózik el ettől, de világossá teszi, hogy a 2012-es feltételekről szó se lehet.
  • A tárgyalásokon kiderült, hogy célokról, értékekről és programokról nem nagyon lehet az RMDSZ vezetőivel tárgyalni, őket kizárólag a pozíciók érdeklik, ezeket pedig nem szeretnék megosztani a Néppárttal. Az RMDSZ megyei elnöke a néppártos jelöltek személyi összetételét is meg akarja szabni, jelezvén, hogy nem szeretne együttműködni a Néppárt eddigi tanácsosával. A Néppárt világossá teszi álláspontját: a saját jelöltjeit a párt jelöltállítási szabályait betartva, saját testületei választják ki. A tárgyalások elakadnak, mielőtt érdemben elkezdődtek volna.
  • Április közepén Toró Tamás tisztújítást kezdeményez a Néppárt megyei szervezete élén. Szabálytalanságok sorozata után átveszi a szervezet vezetését és mandátum nélkül tárgyalni kezd az RMDSZ vezetőivel. A Néppárt országos elnöksége a választások utánra halasztja a szabálysértés kivizsgálását, viszont nem igazolja Toró Tamás megyei elnöki mandátumát és továbbra is Sándor Leventének ad megbízatást a tárgyalások folytatásához.
  • Kovács Attila a harmadik – nem befutó – helyet ajánlja a Néppártnak a városi listán, elutasítja az együttműködést Négyfaluban és a közös megyei jelöltlistában sem tudnak megegyezni. Ennek ellenére, Sándor Levente, konzultálva helyi szervezetei vezetőivel, elveti az önálló indulás lehetőségét, csak Apácán döntenek saját polgármesterjelölt és lista indításáról, miután az RMDSZ helyi jelöltjét teljesen alkalmatlannak találják a település vezetésére.
  • Toró Tamás próbálja menteni mandátumát és – nem konzultálva saját csapatával sem – iktatja a választási irodában független tanácsos-jelölti dossziéját.
  • Rövid tárgyalás után – hogy ott mi hangzott el, csak a két érintett fél tudja – Toró Tamás visszavonja dossziéját és elfogadja az RMDSZ városi listájának harmadik helyét.
  • „Figyelemre méltó” Kovács Attila jelöltállító stratégiája (hogy melyik RMDSZ-testület hagyta jóvá az utolsó percben, az legyen ez az RMDSZ és tagsága gondja): a megyei és Brassó városi jelöltlista első három-három, azaz összesen hat helyén csupán négy személy osztozik, így, amennyiben az RMDSZ átugorja a küszöböt, Toró Tamás harmadik helye jó eséllyel befutóvá válhat. A probléma csak az, hogy bejutván a Tanácsba, csupán önmagát képviseli, szervezet nem áll mögötte.
  • Mint ahogyan nem áll semmilyen testületi írásos megállapodás, közös program, értékrend és akarat a nagy összefogásnak kikiáltott – Kovács Attila és Toró Tamás közötti – paktum mögött sem: az egész nem más, mint a pozíciók átmentése, akár a közösség félrevezetésének árán is.
  • Hogy Toró Tamást mennyire csak saját mandátuma érdekelte, jelzi, hogy meg sem kísérelte összehozni a megállapodást legalább Négyfalu esetében, ahol az együttműködés a négy év alatt kielégítően működött.


Meggyőződésem, hogy hamis összefogásra, hiteltelen közszereplőkre, hazugságra nem lehet építenisem hatékony politikai képviseletet, sem jövőt
Négy év múlva, ha még elegen vagyunk, talán másképp alakulhat.
Most csak annyi maradt, hogy mindenki a lelkiismerete szerint élhet szavazati jogával.

 
Toró T. Tibor
az Erdélyi Magyar Néppárt stratégiai alelnöke

Erdőtelepítés

A Környezetvédelmi, Erdő- és Vízgazdálkodási Minisztérium idén 15 ezer hektáron hajt végre erdőtelepítést, ebből 2200 hektáron Brassó megyében.

Ezt a minisztérium államtitkára, Dan Popescu közölte, aki személyesen vett részt a tatrangi Ciucaş Erdészeti Hivatal birtokolta terület fásításában, amelyet a brassói Transilvania Egyetem Erdészeti Karával közösen hajtanak végre. A Csukás Erdészeti Hivatal idén 65 ezer facsemetét kíván elültetni április végéig, 21 hektáron.

A magántulajdonban lévő erdőterületeken, 3400 hektáron idén másfél milliárd facsemetét ültetnek el.

 

 

Mall nyílik Brassóban

Ma nyitják meg a brassói Coresi negyedben a város, illetve Erdély legnagyobb alapterületű mallját.

Az Immochan România 60 millió eurót kültött a Coresi Shopping Resort névre keresztelt bevásárlóközpontra, amelyben egy nagy Auchan hipermarket, több mint száz üzlet, éttermek, mozitermek stb. kap helyet. Az bérlők a maguk során 20 millió eurót fordítottak üzlethelységeik kialakítására.

A hétvégén változatos akciókkal várják a brassóiakat az újonnan megnyílt mallba, amelyet a becslések szerint évente mintegy 8 millió látogató keres majd fel.

50 percig érvényes jegy!

Július 1-től a brassói tömegközlekedési járműveken 50 percig lesz érvényes a buszjegy.

Ezalatt akár több járaton is lehet majd közlekedni – tartalmazza a ma a Városi Tanács elé elfogadásra kerülő határozattervezet. Kivétel a brassó-pojánai 20-as járat. Július 1-jétől tervezik Brassóban bevezetni az ún. e-ticketing rendszert, amelynek kertében a hagyományos buszjegyeket „feltölthető” mágneskártyával váltják fel.

Ámokfutó okozott balesetet Vidombákon

Tegnap este egy gyorshajtó okozott halálos balesetet Vidombákon.

Rendőrségi jelentés szerint a balesetet egy nagy sebességgel a városban közlekedő Ford Escort jármű sofőrje okozta, akinek nem volt jogosítványa, ráadásul ittas is volt. Ámokfutásának egy oszlop vetett véget, a jármű darabjai több tíz méteres távolságban szóródtak szét. Sajnálatos módon, a balesetnek egy halálos áldozata is van, egy a járdán közlekedő 14 éves lány, akit a gépkocsi halálra gázolt.

A vétkes, feketehalmi illetőségű sofőr súlyos sérülésekkel, de élve megúszta az általa okozott balesetet.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net