Román (i)gazságszolgáltatás: vissza a múltba

Román (i)gazságszolgáltatás: vissza a múltba

A Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) szóvivője megerősítette a maszol.ro-nak, hogy a vádhatóság „erdélyi egyházak" ellen vizsgálódik a kommunizmus idején elkobzott ingatlanaik visszaszolgáltatása kapcsán.

Livia Săplăcant azért kereste meg a maszol.ro, mert kedden a voceatransilvaniei.ro arról írt, hogy az erdélyi római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott vagyonnal kapcsolatban indított példa nélkül álló vizsgálatot a DNA, amelynek ügyészei a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaadásának jogosságát ellenőrzik. A portál nem nevezte meg információja forrását, de azt tudni vélte, hogy a vádhatóság három Szatmár megyei település önkormányzatától kérte el a visszaszolgáltatott ingatlanokkal kapcsolatos iratokat.

Ismert, hogy az erdélyi magyar történelmi egyházak arra panaszkodnak: egykori jogos tulajdonuknak csak mintegy fele került újra birtokukba, ténylegesen használatba venni viszont alig egyharmadát tudták. Tavaly novemberben a bíróság jogerős ítélettel megsemmisítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatását az Erdélyi Református Egyházkerületnek. Az erdélyi magyar történelmi egyházak és a magyar politikai pártok visszaállamosításnak nevezték a bíróság döntését.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke akkor a maszol.ro-nak adott nyilatkozatában veszélyes precedensről beszélt. Úgy vélte, az ítélet megnyit egy kaput, „amelyen keresztül a hasonló módon meghozott visszaszolgáltatási döntések érvénytelenítését kérhetik".

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net