Megbüntették a köztévét

Megbüntették a köztévét

Antiszemita tartalmú műsor közvetítéséért ötvenezer lejes bírságot szabott ki a médiahatóság (CNA) a közszolgálati televízióra (TVR); a zsidóságot sértő adást számos román tisztségviselő és a Külügyminisztérium is elítélte.

A vidék televíziójává átalakult TVR3-as csatorna bemutatkozó műsorában egy erdélyi hagyományőrző együttes olyan karácsonyi kántálást adott elő múlt pénteken, amely szerint „Jézus Krisztus születésének csak a zsidók nem örülnek, akiknek ezért inkább a kéményen keresztül kéne távozniuk”. A zsidóságot sértő tartalomra a 22 című hetilap hívta fel a figyelmet. A köztévé ellen a diszkriminációellenes hatóság hivatalból indított vizsgálatot. A köztelevízió elhatárolódott a Kolozsvári Hagyományőrző Központ által összeállított „népzenei” műsortól. A Hagyományőrző Központ először azzal védekezett, hogy egy több mint százéves, fél évszázada gyűjtött „népi alkotásról” van szó, majd Tiberiu Groza, az intézmény igazgatója bocsánatot kért a romániai zsidó közösségtől a sértésért.

Titus Corlăţean külügyminiszter teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy a 21. században az antiszemitizmus bármely formája nyilvánosságot kapjon. A román diplomácia vezetője közleményben ítélte el a TVR3-at a zsidóságot sértő műsorért, és a felelősök megbüntetését kérte. Az eset kapcsán az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége is megszólalt, tűrhetetlennek minősítve „olyan úgynevezett karácsonyi kántálás műsorra tűzését, amely a zsidóság elleni gyűlöletet szít és az erőszakot dicsőíti”. Izrael bukaresti nagykövetsége mély aggodalmának adott hangot, amiért ilyen sajnálatos események árnyékolják be azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a román és az izraeli kormány tesz az idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net