Pontát is vizsgálják

Pontát is vizsgálják

Két ügyben is bűnügyi vizsgálatot folytat Victor Ponta miniszterelnök ellen a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA).

A 2012 áprilisában indított vizsgálatok a 2007–2011-es időszakra vonatkoznak, és arra próbálnak fényt deríteni, hogy visszaélt-e Ponta ügyvédi irodája a parlamenti mandátummal is rendelkező szociáldemokrata politikus befolyásával két olténiai állami hőerőmű korrupciógyanús szerződéskötései ügyében. A gyanú szerint a turceni és a rovinari hőerőművet működtető állami vállalatok 1,1 millió eurót fizettek ki törvénytelenül annak a Şova és társai ügyvédi irodának, amelynek társtulajdonosa Ponta egyik közeli munkatársa, Dan Sova, jelenlegi nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszter.
A kormányfő elleni vizsgálatokra a Legfelső Bírói Tanács (CSM) vizsgálati részlegének statisztikáiból derült fény. A kimutatást azért állította össze a CSM, mert Ponta politikai részrehajlással gyanúsította meg az igazságszolgáltatást. A CSM jelentése szerint 2009 és 2013 között 19 bűnügyi dossziéban bukkant fel Ponta neve, ezek közül tizennégyet vádemelés nélkül lezártak, öt esetben pedig még folyamatban van a nyomozás. „Ez hülyeség!” – fakadt ki Ponta, amikor az újságírók korrupciós dossziéiról kérdezték. Rámutatott: ügyvédként semmilyen szerződést nem írt alá a Turceni-Rovinari energetikai komplexummal.
„De hát ez normális dolog: melyikünk ellen nem nyomoznak? Ha behívnak, bemegyek. Engem nem tájékoztattak róla, most hallom önöktől, de egyáltalán nem lep meg. Hogy is nézne ki, ha nem lenne dossziém a DNA-nál? Nem is lennék politikus dosszié nélkül” – mondta ironikusan Ponta az újságíróknak. A román kormányfő több ízben kifejezte meggyőződését, hogy az igazságszolgáltatás a Traian Băsescu államfő befolyása alatt áll: Ponta szerint az elnök büntetőperekkel zsarolja politikai ellenfeleit.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net