Új kormánytagokat javasoltak a liberálisok

Új kormánytagokat javasoltak a liberálisok

Az NLP négy új minisztert javasol a kormányba, az SZDP fanyalogva fogadta a jelöléseket.

Crin Antonescu liberális pártelnök szerint a javaslattal azt kívánja elérni, hogy pártja „belépjen a kormányba”, nem pedig azt, hogy távozzon.
Belügyminiszterenek és kormányfő-helyettesnek a nagyszebeni polgármestert, Klaus Johannist (a fotón) jelölték, aki egyben az NLP helyettes elnöke is. Pénzögyminiszternek az eddigi egészségügyi minisztert, Eugen Nicolăescut, egészségügyi miniszternek Cristian Buşoit, míg a gazdasági tárca élére Teodor Atanasiut javasolták.
A másik kormánypárt, az SZP képviselői fanyalogva fogadták a jelölést, Dan Şova miniszter például egyenesen kijelentette, hogy Johannis nem lehet kormányfő-helyettes.  Johannis ellen összeférhetetetlenség miatt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) kezdeményezett eljárást, ha jogerősen elítélik, az esetlegesen kinevezett miniszternek nagy valószínűséggel távoznia kell a kormányból. Esetleges politikai bukása egy a személyét övező mítosz bukását is jelentheti.
A jelöltek személyéről Victor Ponta miniszterelnök egyelőre nem nyilatkozott.
Politikai elemzők szerint a liberális pártelnök a hozzá lojális politikusok jelölésével az kormányzó pártszövetségen belüli SZDP-s túlsúlyt és befolyást próbálja ellensúlyozni, másrészt pártjának és személyének a viszonylagos népszerűtlenségén is próbál javítani.
 

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net