Tárgyalhat az RMDSZ

Tárgyalhat az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányra lépése melletti érvek voltak túlsúlyban abban a beszámolóban, amelyet a szövetség kisparlamentje (Szövetségi Képviselők Tanácsa – SZKT) marosvásárhelyi ülésén Kelemen Hunor, a szövetség elnöke tartott.

Kelemen a kormányra lépéssel kapcsolatos tárgyalások lefolytatásához kért felhatalmazást az SZKT-tól. Megemlítette, a vasárnap délután lefolytatandó tárgyalásoknak akár az is az eredménye lehet, hogy az RMDSZ ellenzékben marad, az is, hogy parlamenti támogatást nyújt a kormánynak, de az is, hogy a szövetség vállalja a kormányzást.

Kelemen megjegyezte, mindhárom válasznak megvannak a kockázatai. „Elmaszatolt megoldásnak" vélte a kormány esetleges parlamenti támogatását, de azt is elmondta, nem mindenáron kell vállalni a kormányzást.

Az RMDSZ elnöke fontosnak tartotta az ország stabilitásának a biztosítását, olyan körülmények között, hogy „forrong körülöttünk a világ" – utalt az ukrajnai eseményekre. Azt is megemlítette, hogy az erdélyi magyarok biztonságérzete erősebb volt, amikor az RMDSZ kormányon volt. „Amióta nem vagyunk kormányon, őrültebbnél őrültebb tervezetek jelennek meg, amelyek visszafordítanák, amit eddig elértünk" – magyarázta az elnök.

Kelemen a majdani tárgyalópartnereinek is üzent, amikor elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának az emberi jogok romániai helyzetéről szóló értékelésében nemcsak az első és az utolsó oldalt kell elolvasni, hanem a 27-28. oldalt is, amelyeken a székely zászlóról, a közösségi jogokról, az oktatási kérdésekről és a moldvai csángókról is szó esik.

Új alkotmányra van szükség

„Ez jelzés kell, hogy legyen a román politika számára is. Romániában a kisebbségi jogok kérdése nincsen teljes mértékben rendezve" – jelentette ki Kelemen. Hozzátette, bízik benne, hogy nem földrajzleckével kell kezdeniük a tárgyalásokat. „Remélem, nem kell megvitatnunk, hogy létezik-e Székelyföld, ha az már az amerikai külügyminisztériumból is látszik" – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Hozzátette, elsősorban olyan kérdésekről akarnak tárgyalni, amelyek az erdélyi magyarság biztonságérzetét növelik, de a tárgyalási csomag részét képezik a gazdasági-szociális kérdések, és az infrastruktúrafejlesztés kérdései is.

Kelemen azt is kifejtette, hogy nem látja a lehetőségét a jelenlegi román alkotmány módosításának és a régiók kialakításának. Arra hivatkozott, hogy az alkotmánymódosító tervezetnek a magyar szempontból fontos kitételeit „hatásköreit túllépve" nyilvánította alkotmányelleneseknek az alkotmánybíróság. Kelemen kijelentette, teljesen új alkotmányra van szüksége az országnak, de hozzátette, egyelőre nem látszik, hogy ezt mikor lehetne elfogadni.

Szombat délben az RMDSZ kisparlamentje felhatalmazta a szövetség tárgyalódelegációját, hogy kezdje el a tárgyalásokat a kormányra lépésről. Az SZKT marosvásárhelyi ülésén nem akadt olyan felszólaló, aki ellenezte volna a tárgyalások megkezdését vagy a kormányra lépést. A felszólalások során nem került szóba, hogy milyen feltételekkel vállalhatja az RMDSZ a kormányzást, és az sem, hogy milyen tisztségeket kellene a szövetség politikusainak betöltenie az új kormányban.

Kelemen Hunor a tanácskozás végén elmondta, vasárnap délután kezdik el a tárgyalásokat Victor Ponta miniszterelnökkel, és akkor lépnek be a kormányba, ha hétfő délig sikerül megállapodni. A megállapodást a szövetség állandó tanácsának kell jóváhagyni. (mti)

Az Olaszországban tartózkodó Victor Ponta miniszterelnök megerősítette, hogy eddig az RMDSZ nem támasztott feltételeket a kormányrakerülést illetően.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net