Új kormányprogram

Új kormányprogram

Új programot fogadott el csütörtökön az RMDSZ részvételével alakult kormány, amelyet úgynevezett felelősségvállalással, vagyis parlamenti vita lehetősége nélkül készül a törvényhozás elé terjeszteni.

Ez Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és a jobboldali Traian Basescu államfő előző napi megállapodásának része volt: az elnök azzal a feltétellel nevezte ki az új minisztereket, hogy Ponta a parlament előtt vállal felelősséget az RMDSZ-szel kötött megállapodás nyomán kialakított programjáért.

A miniszterelnök a kormányülés elején azt mondta: az új program szinte teljes egészében a 2012-ben elfogadott kormányprogramból ihletődött, csupán néhány azóta megvalósult célkitűzést kellett törölni. Román hírforrások szerint a 2012-es választásokon győztes, azóta felbomlott Szociálliberális Szövetségre (USL) utaló hivatkozásokat is törölték Traian Basescu államfő kérésének megfelelően.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a Transindex hírportálnak azt mondta: az új program a magyar szövetség kormányzati szerepvállalásának feltételeit rögzítő egyezségből „minden szükséges részlet" szerepel az új kormányprogramban.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese – a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) – hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról. Egyebek közt arról állapodtak meg, hogy az új kormány az esetleges régiók kialakításakor figyelembe veszi az RMDSZ elvárásait, és életbe léptetik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának megszervezéséről kötött korábbi megállapodást. A felek vállalták egy olyan törvénytervezet elfogadását, amely lehetővé tenné a helyi önkormányzatoknak, hogy saját zászlójukat is kifüggeszthessék a közintézményekre a román és az uniós zászló mellett.

A tervek szerint Victor Ponta kedden járul a parlament elé, hogy felelősséget vállaljon az új kabinet programjáért. Az eljárás nem teszi lehetővé a parlamenti vitát, és szavazásra sincs szükség. A program automatikusan megkapja a törvényhozás jóváhagyását, ha a honatyák nem buktatják meg a kormányt. Az ellenzéknek három nap áll rendelkezésre, hogy bizalmatlansági indítvány terjesszen be a kormányzati felelősségvállalás megakadályozására. (mti/antena3)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net