Kitiltják a Jobbikot?

Kitiltják a Jobbikot?

Jobbik logo 500pxMa este Traian Băsescu államfő a magyarországi Jobbik párt romániai kitiltására szólította fel a Parlamentet.   FRISSÍTVE!

Az államfő szélsőséges, az egyesült Európa értékeivel szembeforduló, a magyarországi kormányzati körök által is szégyellt pártnak nevezte a Jobbikot, amely képviselőinek a romániai jelenlétét nemkívánatosnak tartja. Băsescu azt kéri, hogy a Parlament jogszabályt fogadjon el a Jobbik romániai kitiltása céljából, mi több, azt mondta, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács napirendjére is tűzi a magyarországi szélsőségesek ügyét.

Az ügy azt követően került ismét napirendre, hogy a Maros megyei hatóságok szerint a tegnapi marosvásárhelyi SZNT-rendezvényt Jobbik-, illetve más magyarországi szélsőséges szervezetek szimpatizánsai zavarták meg, akik összetűztek a rendfenntartó szervekkel.

Frissítve: 

Szerdán Victor Ponta miniszterelnök közölte, hogy a belügyminisztérium összeállította Vona Gábor Jobbik-elnök Románia területén nem kívánatos személynek való nyilvánításához szükséges dokumentációt, az államfő pedig, tudomása lévén a minisztériumi előkészületekről, már a tegnap le akarta magának aratni a babért azzal, hogy elsőként javasolta a Jobbik-ellenes intézkedések szükségességét.

Ponta, Băsescu-ellenes nyilatkozatában ugyanakkor említést tett Tőkés Lászlóról is, akit egy kalap alá vett Vona Gáborral, s akinek úgyszintén a szankcionálását javasolja, igaz, közvetett módon.  Egyre világosabb, hogy a radikálisnak és szélsőségesnek minősített magyar politikusok ügye a két román állami főméltóság közti belpolitikai harc eszköze, s végső soron a román nacionalista közvélemény szimpátiájának a megszerzését célozza.

Crin Antonescu liberális ellenzéki pártelnök is szükségesnek tartja a Jobbik-ellenes intézkedéseket, azzal, hogy a dolgot szélesebb körben kell rendezni. Mint ismeretes, Antonescu  a vasgárdista hagyományokat mindmáig nyíltan hirdető antiszemita és durván magyarellenes Új Jobboldal elleni fellépésre vonatkozó törvénytervezetét a parlament nemrég elutasította.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net