Fontosnak tartják a szavazást

Fontosnak tartják a szavazást

Élénk érdeklődés mutatkozik a magyar állampolgárságú erdélyi magyarok körében az április 6-i országgyűlési választás iránt. A névjegyzékben szereplő külhoniak postázhatják vagy a diplomáciai kirendeltségeken adhatják le a szavazatukat, de ezek összegyűjtésébe az erdélyi magyar pártok, egyházak, civil szervezetek is besegítenek.

Jelentősen megnőtt Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának ügyfélforgalma az utóbbi napokban, hétfőn ugyanis megkezdődött a választás a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni állampolgároknak, akik immár átvehetik, majd leadhatják a szavazási levélcsomagot a diplomáciai kirendeltségeken. A határon túli választópolgároknak március 22-ig kellett felvételüket kérniük a választási névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak az április 6-i országgyűlési megméretésen.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező regisztráltak száma 225 ezer, a legtöbben, 137 ezren Erdélyből voksolnak. A levélben szavazók választhattak, hogy postai úton, külképviseletre vagy magyarországi településre akarják megkapni az országos listás szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta, március 24-től folyamatosan érkeznek a diplomáciai kirendeltségre a székelyföldi választópolgárok, hogy átvegyék a levélcsomagot, itt pedig átlátszó urnába dobhatják be a szavazataikat. Miközben a hargitai megyeszékhelyen működő főkonzulátusra több mint tízezren kérték a zárt borítékot, sokan azok közül is itt szavaznak, akik postán kapták kézhez a küldeményt.

– Minden segítséget megadunk. Igény esetén kibontjuk a levélcsomagot, elmagyarázzuk az embereknek, mit kell tenniük – ismertette a csíkszeredai főkonzul, hozzátéve: a konzulátus épületében nem lehet kitölteni a szavazólapot. Kolozsváron 3600 erdélyi magyar szavazópolgár kérte levélcsomagját a főkonzulátusra, itt is legkésőbb április 4-én vehető át a szavazatot tartalmazó boríték, a levélvoksokat pedig hosszabbított nyitva tartással fogadják.

– Hozzám hasonlóan a gyermekeim és az unokáim is megszerezték a magyar állampolgárságot. Kötelességemnek érzem, hogy szavazzak, tartozom ezzel az anyaországnak – mondja el egy idős férfi, miután leadja voksát a kincses városi főkonzulátuson. Különben a diplomáciai kirendeltség tőszomszédságában, az erdélyi református egyház irodájában önkéntesek nyújtanak tájékoztatást a szavazóknak; az Erdély-szerte 33 helyszínen működő demokrácia-központokban is leadhatják a levélcsomagot, ugyanakkor a voksok összegyűjtésében, illetve a konzulátusokra való eljuttatásában a történelmi magyar egyházak és a magyar politikai alakulatok is segítenek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) számos képviselője már hétfőn leadta a voksát Kolozsváron, hangsúlyozva: olyan történelmi lehetőség ez a külhoni magyarságnak, amellyel mindenképpen élni kell. Sőt Tamás Sándor, a Bukarestben nemrég kormányra lépett Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kovászna megyei vezetője, a megyei képviselő-testület elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetségre szavaz az országgyűlési választáson.

– Azon túl, hogy több évtizedes baráti kapcsolat fűz a Fidesz és a KDNP politikusaihoz, az anyaországi pártok közül a Fidesz nemcsak napirendre tűzte, hanem gyakorlatba is ültette nemzetpolitikai célkitűzéseit – közölte a székelyföldi politikus.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyancsak fontosnak nevezte, hogy minden külhoni magyar állampolgár éljen a szavazati jogával. Az RMDSZ-es elöljáró hozzátette, a szövetség is segíti a szavazólapok célba juttatását. (mno)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net