„Kitiltunk mindenkit, aki sérti az alkotmányos rendet!"

„Kitiltunk mindenkit, aki sérti az alkotmányos rendet!"

A SRI főnöke az alkotmányos rend megsértésének nevezte az etnikai alapú autonómiaigényt.

Természetes, hogy az állam fellép, amikor alkotmányos rendjét megsértik etnikai autonómia igénylésével: ezt teszi az Európai Unió minden demokratikus országa - jelentette ki George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója egy televíziós interjúban.

A SRI igazgatója a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetés nyomán Romániából kitiltott magyar állampolgárokra utalva rámutatott: a román hatóságok minden "etnikai szélsőségesség" esetén azonos módon fognak reagálni, vagyis kitiltják az országból azokat, akik megsérthetik Románia alkotmányos rendjét.

A műsorban felidézték, hogy március huszadikán a hírszerző szolgálattól származó adatok alapján a bukaresti táblabíróság nemkívánatosnak nyilvánította, a kommandósok pedig még aznap kitoloncolták az Új Magyar Gárda egy Marosvásárhelyen élő, magyar állampolgárságú tagját, arra hivatkozva, hogy szélsőséges tevékenységet folyatott.
A román belügyminisztérium három másik magyar állampolgárt (köztük a Jobbik két országgyűlési képviselőjét) is egy évre kitiltott az országból. Azzal gyanúsítják őket, hogy olyan szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik. A román belügyminisztérium a marosvásárhelyi autonómiatüntetés után intézkedett a négy magyar állampolgár ellen.
„Adódhat olyan különleges helyzet, amikor egyik-másik országban választási kampány van, vagy egy-egy napnak lehet sajátos történelmi jelentősége - ezeket megértjük. De a dolgokat ellenőrzés alatt kell tartanunk, és ha túllépnek bizonyos határokat, arra válaszolnunk kell. Ez meg is történt" - szögezte le a román hírszerzés igazgatója. (mti/mho)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net