Hivatalos: csupán két mandátum

Hivatalos: csupán két mandátum

Nem sikerült az RMDSZ-nek a bravúr: két képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A harmadik esélyes jelölt, Vincze Loránt a töredékszavazatok elosztását követően sem kapott annyit voksot, hogy mandátumhoz jusson.

Románia 18 ezer választókörzetéből már csak egy körzet eredményei nem kerültek be a hétfő este kiadott összesítésbe, így az eredmény véglegesnek tekinthető. Az RMDSZ az érvényes voksok 6,3 százalékát szerezte meg a vasárnapi EP-voksoláson, így az RMDSZ listáról Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselők szereznek mandátumot.

A leadott voksok 99,99 százalékának összesítése után a szavazatok 37,4 százalékát a PSD (két kisebb kormányzati partnerével közös) választási listája kapta: ez - a visszaosztás után már - 16 mandátumra elegendő.

Kelemen Hunor szerint a RMDSZ számára és az erdélyi magyar emberek számára is siker, hogy a szövetségnek sikerült két képviselőt bejuttatnia az Európai Parlamentbe.

Az RMDSZ elnöke hétfői közleményében a csaknem végleges eredmények ismeretében értékelte a választási szereplést, és mondott köszönetet mindazoknak, akik vasárnap az RMDSZ-re szavaztak.
„Az európai parlamenti választásokon elért eredményeink egyrészt a magyarság brüsszeli képviseletét biztosítják, másrészt ismét sikerült bebizonyítanunk, hogy az RMDSZ háta mögött egy erős, tenni akaró, szülőföldjén megmaradni akaró magyar közösség áll" - idézte a közlemény Kelemen Hunort.
A miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus úgy értékelte, hogy Winkler Gyula és Sógor Csaba személyében két olyan erdélyi magyar politikus „erősíti a brüsszeli magyar képviseletet", akik már bizonyították: képesek az együttműködésre, a kiegyensúlyozott szakmai munkára, a magyar nemzeti érdek megjelenítésére.
„Azzal bízott meg a közösségünk, hogy megmutassuk értékeinket Európának, és elhozzuk Európát Erdélybe. Az a feladatunk, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek ügye uniós kompetenciává váljon. Azért kell ott lennünk, hogy az Európai Bizottság, vagy az Európai Parlament ne mondhassa, hogy a nemzeti kisebbségek problémáinak rendezése nem tartozik a hatáskörébe. Foglalkoznia kell vele, mert csak így képzelhető el hosszú távú béke és stabilitás" - fogalmazott Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke az erdélyi megyékben leadott RMDSZ-szavazatok eloszlását is ismertette. Amint közölte, Erdély öt megyéjében (a székelyföldi Hargita, Maros és Kovászna megyében, illetve a partiumi Szatmár és Szilágy megyében) az RMDSZ nyerte meg az EP-választásokat. A legtöbb szavazatot (80708-at) Hargita megyében kapott a szövetség. A rangsorban Maros, Kovászna, Szatmár, Bihar, Kolozs, és Szilágy megye következik.
Az erdélyi magyarság 2007-ben (Románia EU-csatlakozásakor) és 2009-ben is számarányát messze meghaladva vett részt az EP-választásokon, és mindkét alkalommal három képviselőt juttatott a brüsszeli testületbe. 2007-ben a függetlenként induló Tőkés László és az RMDSZ versenye, 2009-ben pedig az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) összefogása mozgósította a közösséget. (mti)

Brassó megyében vasárnap az RMDSZ a szavazatok 6,89%-át szerezte meg, miközben 2007-ben 8%-ot, illetve 2009-ben 10%-ot kapott.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net