„Ott sem voltam!” - letartóztathatják Markó Attilát

„Ott sem voltam!” - letartóztathatják Markó Attilát

A Képviselőház szerdán délben megvonta Markó Attila képviselő mentelmi jogát.  

Frissítve!

A Parlament jogi bizottsága korábban nem támogatta Markó Attila képviselő mentelmi jogának a megvonását.

Mint ismeretes, a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) Markó Attila RMDSZ-képviselő mentelmi jogának a megvonását kérte a Képviselőháztól. A képviselőt azzal vádolják, hogy a restitúciós bizottság korábban tagjaként megszavazott egy az államnak kárt okozó ügyletet. A gyanúsítást, azt, hogy bármilyen bűncselekmény elkövetett volna, Markó Attila határozottan visszautasította.

A Parlament jogi bizottságának állásfoglalása csupán konzultatív jellegűvolt, a képviselő mentelmi jogának a megvonásáról a Képviselőház plénuma döntött. Ennek eredményeként a képviselőt bármikor letartóztathatják.

Az alsóház ugyanakkor nem hagyta jóvá az ugyanezen ügyben érintett demokrata-liberális párti képviselő, Cătălin Teodorescu mentelmi jogának megvonását.

 

A Transindexnek Markó Attila a következőket nyilatkozta arról a restitúciós bizottsági ülésről, amelyről a DNA azt állítja, hogy Markó Attila részvételével és tudtával károsították meg az államot:

„Most pedig néhány szó az ominózus 2011 március 15-i ülésről, amelyen ez az állítólagos döntés született. Még egyszer: 2011 március 15. OTT SE VOLTAM! Alsótömösön, Négyfaluban koszorúztam, beszédet mondtam - erről közlemények, újságcikkek tanúskodnak. Azaz csak akkor lehettem volna, ha ez a bizottsági ülés reggel 8 és 10 között lezajlott - ami azért lehetetlen, mert a nem ANRP-s bizottsági tagokon kívül (akik helyben vannak) a többiek programja annyira összevissza volt, hogy SOHA nem sikerült déli 1-2 előtt kvórumban ülést tartani. Mellesleg tisztán emlékszem, hogy az egyedüli nagy ügy amit dossziévan magunk előtt elemeztünk az a néhai Malaxa-kártérítés volt, amerikai ügyvédek jelenlétében. Én azon kívül egyetlen ülésen se láttam külsős felértékelőt magyarázni a munkáját (ugyanis állítólag ezen az ülésen ez történt). Az ülés jegyzőkönyvén a média (??) szerint ott az aláírásom. Ebben minimum két dolog furcsa: ha nem voltam ott, akkor mikor írtam én (vagy más?) alá, illetve hogy van az, hogy a média tudja, és nekem nem engedték meg az iratokhoz való hozzáférést november 30-ig?”

Álllampolgári jogainak a megsértéséről pedig így vall:

„November 20-án lehívtak 17 órára a központi DNA-hoz, mint gyanúsítottat. Se telefonon, se a helyszínen nem közölték velem a vádat és az ügy lényegét, ezt folyósói pletykákból próbáltam ügyvédeimmel összerakni. 17 órától a váróteremben ültem éjjel 11.30-ig, ekkor vittek az ügyész elé, ahol közölték velem az ügy részleteit, elolvashattam a vádakat. Mivel a dosszié tartalmát nem ismerem, a Bica-féle kavarásról fogalmam se volt, ezért hallgatási jogommal élve új időpontot kértem a nyilatkozattételre, hogy addig egy kicsit nézzek utána a dolgoknak.

Ehhez képest gyanúsítottból fél óra alatt vádlott lettem, az ügyész 10 napra megtagadta kérésemet, hogy betekintsek az ügy irataiba (az eljárás biztonsága miatt). Erre fel másnap villámcsapásként ér a meglepetés: minden alap nélkül a DNA kérte előzetes letartóztatásomat - úgy, hogy előtte meg se hallgatott, nem is engedett a dossziéhoz, és nem is érdekli, hogy egyáltalán ott voltam-e..."

(brassó.ro/transindex)

 

A képviselő csütörtökön nem jelent meg a Korrupcióellenes Igazgatóságon, ügyvédje szerint ekkor vették volna őrizetbe.

Markó Attila állítólag külföldön, Magyarországon tartózkodik.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net