Ortodox kézben a Fenyő szálló

Ortodox kézben a Fenyő szálló

Megerősítette a képviselőház szerdán azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely az ortodox egyháznak juttatta a Kovászna városban álló Fenyő szállót.

Egy évvel korábban a szenátusban elbukott a jogszabály a kormánypártok akkori viszálykodása miatt, de az ügyben a képviselőház volt a döntő ház, amely 316 szavazattal hét ellenében (14 tartózkodás mellett) jóváhagyta a Ponta-kabinet 2013 decemberében hozott rendeletét.

Az RMDSZ részéről felszólaló Cseke Attila képviselő az arányosság elvét sértő diszkriminatív eljárásnak minősítette az ortodoxoknak juttatott ajándékot, hozzátéve, hogy ezzel sérült az állam semleges mivolta az egyházakkal szemben.

„Elfogadhatatlan az a tény, hogy a kormány egy közpénzből épített ingatlant az ortodox egyház kezelése alá helyez, főleg abban a kontextusban, hogy csak Kovászna megyében a Székely Mikó Kollégiumot visszaállamosították, a volt katolikus leánygimnázium épületét pedig még mindig nem szolgáltatták vissza jogos tulajdonosának. Úgy véljük, diszkriminatív a kormány ezen törekvése, mert nem érvényesül az arányosság elve. Romániában nem csak többségi egyház létezik, ott vannak a történelmi egyházaink is, akiknek ugyanolyan szerepet kellene betölteniük az állam illetve a kormány szemében. Ezáltal az állam semleges mivolta sérül az egyházakkal szemben" – idézi Csekét az RMDSZ közleménye. Cseke azt is elmondta, a vallásügyi törvény és az alkotmány is világosan kimondja, hogy megfelelő mértékben, de arányosan kell támogatni az ország különböző felekezeteit.

Az RMDSZ képviselői nem szavazták meg ezt a törvénytervezet, a sövetség álláspontját Márton Árpád háromszéki parlamenti képviselő ismertette február 25-én a plénumban. Márton újból felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a kormány jelenlegi törekvése diszkriminatív, és az ilyen jellegű intézkedésekkel az RMDSZ nem tud egyetérteni és határozottan elutasítja.

A kormány 2013. december 18-án hozott sürgősségi kormányrendeletet arról, hogy az állami protokollalaptól "a Vallásügyi Államtitkárság kezelésébe, Hargita és Kovászna Ortodox Püspökségének" juttatja a hatemeletes 89 szobás kétcsillagos szállodát, és a hozzá tartozó kezelőközpontot és sportpályákat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban a kormánynak a székelyföldi etnikai arányok megváltoztatását célzó törekvéseként értelmezte és "arcátlan diszkriminációnak" nevezte az ortodoxoknak juttatott adományt, mondván, hogy a történelmi magyar egyházak nem szoktak hasonló ajándékokat kapni.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére huszonegy kovásznai és sepsiszentgyörgyi állampolgár bejelentette: pert indít a kormány ellen.

Ioan Selejan akkori székelyföldi ortodox érsek tavaly áprilisban azt állította: az ortodox egyház bárki számára nyitott intézményként kívánja működtetni a kovásznai Fenyő szállodát, és nem akarja az ingatlan által megváltoztatni a város etnikai arányait. (mti/transindex)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net