Nem indul eljárás Borbély ellen – a külföld figyel

Nem indul eljárás Borbély ellen – a külföld figyel

Nem folytatnak bűnvádi eljárást Borbély László környezetvédelmi miniszterrel, az RMDSZ alelnökével szemben. Erről a Képviselőház immár másodszor döntött. így.

A politikust többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az RMDSZ képviselője a szavazás előtti felszólalásában rámutatott: visszaélésnek tartja, hogy a DNA egy - más bizonyítékokkal alá nem támasztott - egyoldalas feljelentésre hivatkozva akarja ismét megnyitni vádemelés nélkül lezárt korábbi ügyét. Emlékeztette képviselőtársait, hogy az alkotmány a hasonló visszaélések megakadályozása érdekében biztosít a törvényhozóknak mentelmi jogot.
A titkos szavazáson a képviselők 154-125-ös szavazataránnyal úgy döntöttek, nem engedélyezik bűnvádi eljárás indítását Borbély László ellen.

Eközben az SZDP és az ellenzéki NLP a közvélemény előtt egymást vádolja azzal, hogy megakadályozta Borbély mentelmi jogának a felfüggesztését. Az SZDP szerint az NLP háttéralkut kötött az RMDSZ-szel egy esetlegesen kormányra kerülő NLP politikai támogatására vonatkozóan, s ezért nem indulhat meg a Borbély elleni eljárás. Másrészt Alina Gorghiu NLP-elnök szerint az SZDP a parlamenti szavazással kompromittálni kívánja a testület imidzsét és az igazságszolgáltatást akadályozza a parlamenti szuperimmunitás erőltetésével.

Közben az Európai Bizottság képviselője és a bukaresti amerikai nagykövetség is reagált a parlamenti szavazásra, kijelentve, hogy figyelemmel kísérik a hazai igazságszolgáltatás menetét, az ügy további fejleményeit, de elutasították azt, hogy egyedi ügyeket külön kommentáljanak. (MTI/brasso.ro)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net