Maradhat az Igazi Csíki Sör

Maradhat az Igazi Csíki Sör

Nagy meglepetésre, a szucsávai bíróság a csíki sörgyártónak adott igazat, így maradhat az Igazi Csíki Sör márkanév. A Ciuc Premium sört gyártó Heineken indított a székely márkanév ellen bírósági pert, de azt elbukta.

2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet. A Heineken Románia szellemi tulajdonának megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott sörének nevéhez.

A felperes a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá - a kártérítés reményében - egy garanciaalap létrehozását kérte. A keresetet alapfokon a Hargita megyei törvényszék, másodfokon pedig a táblabíróság utasította el. Az észak-romániai bíróságra a felperes kérésére helyezték át a pert. A Heineken ugyanis úgy ítélte meg, hogy Székelyföldön ellenséges légkörben kell pereskednie. Szerinte az alperes székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.

A multinacionális cég többek között azzal váltott ki ellenérzéseket a székelyföldi magyarságból, hogy bírósági keresetében az "úgynevezett Székelyföldön" - ez a román média és politikusok által gyakran használt kifejezés, amely tagadja a Székelyföld földrajzi egység létét - tevékenykedő helyi termelőként mutatja be a beperelt céget, és annak tulajdonosát. (MTI)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net