Megbüntették Funart

Megbüntették Funart

Megbírságolta Gheorghe Funart, Kolozsvár volt polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amiért tavaly októberben a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában a lovak nyelvének nevezte a magyar nyelvet.

A határozat szerint Funarnak 2000 lejes büntetést kell befizetnie a Kolozs megyei adóhivatalnál, a diszkriminációellenes hatóság őt elmarasztaló határozatát pedig egy országos napilapban kell publikálnia. A magyarellenességéről elhíresült volt polgármestert, aki függetlenként indult a novemberi elnökválasztáson, Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora panaszolta be a diszkriminációellenes hatóságnál.

Funar a műsorvezetőtől kérte, hogy utasítsa rendre az RMDSZ szenátorát, miután Tánczos Barna románul és magyarul is köszöntötte a nézőket. „Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk [...], és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem" – jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A CNCD úgy értékelte, hogy Funar kijelentése „etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört, és nem járul hozzá az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához". A CNCD határozata ellen a megbírságolt politikus a közigazgatási bíróságon fellebbezhet.

Gheorghe Funar, aki a Nagy-Románia Párt (PRM) elnökének tekinti magát, azért indult függetlenként a tavalyi elnökválasztáson, mert a pártelnökségről jogvita van közte és a PRM-et alapító Corneliu Vadim Tudor között. A novemberi elnökválasztáson mindketten indultak. Funar a voksok 0,47 százalékát, 45 ezer szavazatot, Vadim Tudor a voksok 3,68 százalékát, 350 ezer szavazatot szerzett meg az első fordulóban. A két szélsőséges politikus együtt több szavazatot kapott, mint a két magyar államfőjelölt, Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt együttvéve. (mti)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net