Eltörlik a roamingdíjat

Eltörlik a roamingdíjat

A romaingdíjnak és az ingyen telefonálás blokkolásának is véget vethet az a távközlési jogszabálycsomag, amelyet csütörtökön fogadott el az Európai Parlament (EP) Brüsszelben. A rendelkezés értelmében jelentősen olcsóbb lenne a külföldi mobilhasználat.

Az EP egyrészt jövő december 15-étől eltörölné a külföldi mobiltelefonálásért és hívásfogadásért fizetendő felárat, az úgynevezett roaming- vagy magyarul barangolási díjat, másrészt az úgynevezett netsemlegesség fogalmának megteremtésével megtiltaná az internetszolgáltatóknak, hogy gazdasági vagy egyéb okokból akadályozzák vagy lassítsák egyes internetes szolgáltatások működését.

A jövőben tehát a mobilinternetet is szolgáltatók nem tehetik majd meg, hogy a percdíjakból származó bevételek fenntartása érdekében egyszerűen blokkolják az olyan, interneten keresztül ingyenes telefonálást és üzenetküldést lehetővé tevő alkalmazások működését saját mobilinternet-hálózataikon, mint amilyen például a Skype vagy a Viber.

A roaming-díjakat úgy törölnék el, hogy a szolgáltatóknak mindössze azt tenné lehetővé a jogszabály, hogy „korlátozott mértékű használati díjat" szabjanak ki, ha valaki „visszaélésszerűen" veszi igénybe a szolgáltatást. A jogszabály elfogadása úgynevezett rendes jogalkotási eljárásban történik. Eszerint uniós jogszabályt csak az EP és a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács együttes beleegyezésével lehet alkotni. A tanács a kérdést legutóbb tavaly decemberben vitatta meg, de még nem határozott.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net