Winkler bizottsági alelnök

Winkler bizottsági alelnök

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője alelnökként folytatja munkáját az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságában (INTA), a hétfői alakuló ülésén választották meg a testület elnökhelyettesévé.

Az alakuló gyűlés végén Winkler Gyula megköszönte a romániai néppárti delegáció bizalmát, melynek tagjai felterjesztették az alelnöki tisztségre."Megtisztelő a javaslat és köszönöm képviselőtársaim bizalmát úgy a romániai delegáció, mint az INTA tagjai részéről is. A következő években azért fogok dolgozni, hogy országunk és Közép-Kelet Európa szerepe hangsúlyosabb legyen az Európai Parlamentben és az unióban, valamint olyan kezdeményezéseket elindítani, amely révén a hazai és erdélyi vállalkozók hatékonyabban jelen lehetnek a közös piacon és az EU-ban" – fogalmazott az EP-képviselő. Szerinte az INTA a következő években az egyik legfontosabb szakbizottsága lesz az európai törvényhozásnak.

"Egy olyan mandátum ez, amely gazdasági és kereskedelmi prioritásokkal indul. Bizonyos szintű gazdasági növekedés indult be Európa és a világ egyes részein, azonban nincs elég munkahely. A kereskedelem hagyományosan a gazdasági növekedés és az új munkahelyek létrehozásának eszköze lehet. A nemzetközi kereskedelem pedig ugyancsak lehetőséget ad egyes tagállamoknak, hogy az új, körvonalazódó átrendezkedésben és egyensúlyban nagyobb szerepet szerezzenek. A kereskedelmi politika fontos szerepet tölt be az energia ágazatban, amely forró téma, akár az egyes tagállamok energiafüggőségének mértékét nézzük, akár uniós megközelítésben elemezzük a kérdést. A transzatlanti kapcsolatok jelentik ebben a bizottságban talán a legkényesebb kérdést az elkövetkező években, úgy vélem, ezen a területen sajátos érdekeink vannak, úgy a politikai, mint a kereskedelmi és beruházási egyezmény szempontjából is. Fontosak az EU egy vagy többoldalú kapcsolatai, a Kereskedelmi Világszervezettel kialakított együttműködés, különösen, hogy az EU-nak és az Európai Bizottságnak követnie kell a globális prioritások alakulását. A kereskedelmi tárgyalásokat ma már nem lehet zárt ajtók mögött megtartani, átláthatóságra van szükség, hogy méltányos kereskedelem legyen, amely gazdasági növekedést és új munkahelyeket eredményez. Ilyen értelemben fontosak lehetnek a Balkán országaival, de Moldova Köztársasággal és Ukrajnával kialakított kereskedelmi kapcsolatok is" – vázolta Winkler Gyula a szakbizottság prioritásait. Mint mondta, az INTA meghatározó szerepet tölt majd be az olyan európai politikai helyzetekben, mint amilyen Oroszországgal alakult ki, amely a kereskedelmet használja geopolitikai erőfitogtatásra.

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának alakuló ülésén elnököt és négy alelnököt választottak meg.. Az INTA elnöke Bernd Lange (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), alelnökök: Tokia Saifi és Winkler Gyula (Európai Néppárt), Yannick Jadot (Zöldek), Jan Zahradil (konzervatívok).

Winkler Gyula a Regionális fejlesztési bizottság (REGI) helyettesítő tagjaként is dolgozik. (rmdsz)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net