Elhúzódhat a válság: Németország erre készül

Elhúzódhat a válság: Németország erre készül

Németországban véget ért a külpolitikáról és a külügyminisztérium tevékenységéről 2013 decemberében indított társadalmi és szakmai vita, amelyen szakértők, a tárca munkatársai és német polgárok ezrei vettek részt.

Az egyik fő megállapítás, hogy a világpolitikában „a válság egyre inkább természetes állapot lesz a következő tíz-tizenöt évben", ezért létrehoznak egy új szervezeti egységet, amely a hagyományos válságkezelő tevékenység mellett konfliktus-megelőzéssel, stabilizációval és konfliktus-utókezeléssel foglalkozik.

Ugyancsak a nemzetközi viszonyok változásához igazodva beolvasztják az ENSZ-szel foglalkozó osztályba a leszerelési ügyekkel foglalkozó osztályt, amelynek a hidegháború vége után huszonöt évvel már kevesebb feladata van.

A diskurzus egyik fő témája országuk uniós szerepe volt. A legtöbben úgy vélték, Németországnak a gazdasági súlyának, befolyásának megfelelő mértékben kell szerepet vállalnia az EU külpolitikai törekvéseiben. A világ egyik legtekintélyesebb külpolitikai szakértője, Timothy Garton Ash, az oxfordi egyetem történésze erről azt mondta, hogy az EU-t érdemes egy futballcsapatként elképzelni, amelyben „egyetlen tagállam sem töltheti be a kapitány vagy a menedzser pozícióját, mert az Brüsszelt illeti meg". Ugyanakkor egy csapat sikere nagyban függhet egyetlen játékos erejétől. „Ilyen szerepben szeretném látni Németországot: az EU-csapat Zinedine Zidane-jaként (középpályásaként – a szerk. megj.)" – idézték a kiadványban a brit történészt. (MH)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net