Megállapodás az iráni atomprogramról

Megállapodás az iráni atomprogramról

Megállapodás született Irán és a nagyhatalmak között az iszlám köztársaság régóta vitatott atomprogramjáról.

Teherán, valamint a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország - egyhetes intenzív tárgyalások után jutott keretmegállapodásra Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről.

Az egyezményt a tervek szerint június 30-ig végleges formába öntik. Ha minden illetékes szinten elfogadják, fokozatosan megszüntetik az Irán ellen hozott nemzetközi szankciókat, amelyek rendkívül erősen sújtják az ország gazdaságát.

A keretegyezmény az iráni diktátumok előtti kapituláció, és nem békés, hanem háborús atomprogramhoz fog vezetni az izraeli vélemény szerint. A zsidó állam úgy véli, hogy a "rossz megállapodás" alternatívája egy új megállapodás lehetne, amely jelentős mértékben csökkentené az iráni nukleáris infrastruktúrát, az iráni agressziót és ezáltal a terrorizmust.

A Teherán és a nagyhatalmak közötti nukleáris megállapodás jelentős előrelépés, de nem feledteti az iráni fenyegetések miatti aggodalmakat - mondta a Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama az izraeli kormányfőnek. Az amerikai elnök ismételten kifejezte eltökéltségét, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez jusson, de hangsúlyozta: a diplomácia "messze legjobb" ezek közül. Barack Obama emlékeztetett, hogy egy megállapodás mindenképpen jobb eredmény, mint egy újabb közel-keleti konfliktus gerjesztése, s figyelmeztette a kongresszust: ha bármilyen módon megkísérlik az amerikai közreműködés megakadályozását (Netanjahu), az a diplomácia összeomlásához vezethet.

Bár az Egyesült Államokkal való kapcsolatra nem terjed ki a megegyezés, de bármit is hoz a jövő, Obama elnöksége után minden bizonytalanná válhat. A republikánusok ugyanis már korábban kijelentették, hogy abban az esetben, ha nem demokrata elnök kerül az USA élére, bármilyen Iránnal elért megállapodás érvényét veszti. Az iráni nukleáris program korlátozásáról való előzetes megállapodás "riasztó eltávolodást" jelent a Fehér Ház eredeti céljaitól - közölte csütörtökön John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke. Szavai szerint naivitás lenne azt gondolni, hogy Teherán a nukleáris programját és a szankciók feloldását ne használná fel a térség destabilizálására. (MTI/MH)

 

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net