Március 15. Brassóban

Március 15. Brassóban

2.jpgBrassóban március 15-én 11 órától a Tanács téren levő egyik házon elhelyezett Bem József-emléktáblánál gyűltek össze a város magyarjai a megyei RMDSZ által szervezett rendezvényen.

Szente László városi tanácsos emlékeztette az egybegyűlteket, hogy annak a háznak az erkélyéről szólt 1849 március 2o-án Bem József tábornok a brassóiakhoz, és arra biztatta őket, hogy magyarok, románok és németek együtt vegyenek részt a szabadságharcban. Szente László arra is rámutatott, hogy Bem József volt az, aki 1849-ben létrehozta a máig élő Brassói Lapokat, a német Kronstadter Zeitungot és a román Expatriatul lapot, azzal a céllal, hogy az írott sajtó segítségével közvetíthesse gondolatait a nagy tömegek felé.

Kovács Attila megyei tanácsos, az RMDSZ megyei elnöke beszédében kifejtette, hogy napjainkban már más eszközökkel tusakodunk a nemzet szabadságáért és fennmaradásáért. Az a tény pedig, hogy jelenleg az RMDSZ kormányon van, illetve az, hogy 100 év után először Brassóban magyar prefektus van, azt jelzi, hogy ez a harc nem volt hiábavaló. Biztató jel arra, hogy az elkövetkező időben is meg tudunk itt maradni.

A rendezvényen Benyovszky Anna Magyarország Bukaresti Nagykövetségének Konzuli Osztálynak vezetője felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét.

A rendezvényt ünnepélyessé tették az Áprily Lajos Főgimnázium szavalói (Ambrus Mózes és Prosan Tímea), dalosai, a református konfirmandusok és az evangélikus-lutheránus egyházközség kórusa is, akik 48-as dalokat énekeltek.

A Bem József-emléktáblát megkoszorúzták a megyei RMDSZ, az egykori Erdélyi Magyar Ifjak Szövetsége, az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői és Benyovszky Anna konzul asszony is.

A március 15-i rendezvénysorozat délután 2 órtól folytatódott az alsótömösi emlékműnél, ott, ahol 1849-ben egy pár ezer székely megpróbálta feltartóztatni a hatalmas orosz sereget.

Brassóban is gálaesttel zárul a rendezvénysorozat. Este hét órától az Operában a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház bemutatta A dzsungel könyve című musicalt, amelyben a brassói születésű Antal Csaba és Varga Márta színészek is felléptek.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net