Brassóban is megünnepelték Március 15-ét

Brassóban is megünnepelték Március 15-ét

Brassó szívében, a Tanács téren közel száz személy gyűlt össze megünnepelni Március 15-ét.korus1.jpg

Az ünneplőket Domokos Melinda köszöntötte, az RMDSZ Brassói szervezetének kommunikációs alelnöke, aki a brassói evangélikus egyházközség kórusának adta át a szót. Az éneklést követően Szente László, RMDSZ-es városi tanácsos rátért az 1848-1849-es szabadságharc brassói vonatkozású eseményeire. Rámutatott arra, hogy Bem József 1849-ben március 21 és 24-e között Brassóban szállt meg. A fogadó erkélyéről szólt a forradalmárokhoz németül, beszédét román és magyar nyelvre fordították az ottlévőknek. Arra szólította fel őket, hogy: magyarok, szászok és románok, nyújtsatok egymásnak kezet és boldogok lesztek! Kiáltávnyát megjelenítették az akkor létrehozott három lapban is: a ma is élő Brassói Lapokban, a német Kronstadter Zeitungban és a román Expatriatulban is.

Bem József jelenlétére ma is emlékeznek a helyiek. A házat ma hat nyelvű emléktábla díszíti.

Az ünnepség keretében a negyedikes Sós Kriszta és a nyugdíjas Pál Imre szavaltak.

Kovács Attila az RMDSZ brassói szervezetének elnöke gondolatjátékra buzdította a jelenlevőket. Mi lett volna, ha 1848-ban nem tört volna ki a forradalom. Mi lett volna, ha a ma 25 éves RMDSZ nem létezett volna és nyelvi jogok, magyar nyelvű helységnévtáblák, iskoláink nélkül lennénk ma? Kovács Attila arra szólította fel a jelenlevőket, hogy fogjanak lélekben kezet,és vívják ki ma is szabadságharcukat. ,,Az igazi ellenség a közöny, az elfásulás, a beletörődés'' - mondta Kovács Attila.

A brassói ünnepség díszmeghívottja Benyovszky Anna Andrea volt, Magyarország bukaresti nagykövetsége konzuli osztályának vezetője, aki felolvasta Orbán Viktor üznetét.

Ezt követően a Bem József-emléktáblára koszorút helyeztek el a brassói RMDSZ, Magyarország Bukaresti Nagykövetsége és az Erdélyi Magyar Néppárt brassói szervezetének részéről.

Vasárnap este, az RMDSZ brassói szervezete által rendezett gálaműsoron fellépett a Brassói Magyar Dalárda, a Grimasz diáksznjátszó csoport, az Áprily Lajos Főgimnázium Búzavirág és Sirülő néptáncegyüttesei, az egyetemisták Bokréta nevű néptáncegyüttese, illetve a felnőttek Sirülő néptáncegyüttese. A 2-es és a 15-ös Általános Iskola szólistái énekkel szórakoztatták a jelenlevőket.

Az est a magyar és a székely himnuszok eléneklésével zárult.

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net