Nem tartják meg a Székely szabadság napját

Nem tartják meg a Székely szabadság napját

A Székely Nemzeti Tanács úgy döntött: nem tartják meg az idén március 10-re tervezett Székely szabadság napját, mivel a Marosvásárhely polgármestere csak a megemlékezést engedélyezné, a felvonulást nem.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke kijelentette: "Szervezőkként nem kívánunk a hatóságok partnerei lenne a súlyos jogtiprás leplezésében azzal, hogy megtartjuk a megemlékezést, s a tiltakozó megmozdulást pedig nem, hiszen ezzel azt a látszatot keltenénk, hogy gyülekezési jogunk nem sérült".Izsák kijelentésében arra reagált, hogy Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere betiltotta a március 10-re tervezett felvonulást a Székely Vértanúk Emlékműve és a város főtere között, és nem engedélyezte a prefektusi hivatal elé tervezett tiltakozó megmozdulást. A szervezők Románia tervezett közigazgatási átalakítása elleni tiltakozásul és a székelyföldi autonómiaigény demonstrálása végett hirdettek megmozdulást Marosvásárhely főterére.
Bár az SZNT a bíróságtól kért jogorvoslatot, a tiltás még érvényben van, olyan jegyzőkönyvet pedig az SZNT nem ír alá a polgármesteri hivatalnál, amely csak az emlékműnél tartandó megemlékezést engedélyezi, de a felvonulást nem - mutatott rá Izsák Balázs.

Marosvásárhely és az egész Székelyföld lakóinak joguk van március 10-én egy szál virággal, gyertyával a Székely Vértanúk Emlékművéhez zarándokolni, és ott méltósággal emlékezni. "Legyen ez a gesztus néma tiltakozás is a szólásszabadság és a gyülekezési jog megsértése ellen!" - fogalmazott az SZNT elnöke.
Izsák kiemelte: a marosvásárhelyiek a kommunista diktatúra tiltása közepette is rendszeresen elzarándokoltak a Székely Vértanúk Emlékművéhez. "Ha most sérül is a gyülekezési jog Romániában, azért azt feltételezem, hogy a mai rendszer valamivel liberálisabb, mint az 1980-as volt. Tehát szervezett keret nélkül is el lehet menni, nem ütközik törvénybe, nem fogják a hatóságok üldözni azt, aki a kegyeletét leróni elmegy az emlékműhöz a székely vértanúk kivégzése napján" - mondta az SZNT elnöke. (MTI)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net