Băsescu már tudja

Băsescu már tudja

Szerinte az RMDSZ nem lép ki a kormányból.

A román állam reflexből, hagyományainak megfelelően, automatikusan cselekszik, amikor a kisebbségekkel kapcsolatos politikáját támadás éri - magyarázta csütörtökön Traian Băsescu, miért nem tájékoztatta a bukaresti külügyminisztérium a kormányban részt vevő RMDSZ-t arról, hogy a magyar szövetséggel szemben lépett perbe a luxemburgi bíróságon a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés ügyében.

"Amikor az RMDSZ csatlakozott a kezdeményezéshez, tájékoztatta a román államot?" - tette fel a költői kérdést Băsescu. A Digi24 hírtelevíziónak adott interjújában az államfő korrektnek nevezte a román diplomácia fellépését. "Senki sem állíthatja, hogy Romániának korlátozó jellegű lenne a kisebbségpolitikája. Mindenki elismeri, hogy Románia korrekt módon viszonyul a kisebbségekhez, és ezt sokszor másoknak is modellként ajánlották" - mondta.

Az elnök megjegyezte: nem okozna politikai instabilitást, ha ezek után az RMDSZ kilépne a kormányból, mert a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök körül szerveződött koalíciónak a magyar politikusok támogatása nélkül is többsége van a parlamentben. "Éppen ezért engedik meg maguknak, hogy félvállról viszonyuljanak hozzájuk (az RMDSZ-hez)" - kommentálta a koalícióban zajló vitát.

Az államfő úgy vélekedett, hogy az RMDSZ nem lép ki a kormányból. Hozzátette: a magyar érdekvédelmi szövetség hagyományos magatartására és gondolkodásmódjára alapozza meggyőződését. Az RMDSZ csaknem 25 éves fennállásának mintegy felét töltötte kormányon, ahonnan csak akkor távozott, ha a kabinet megbukott, vagy a parlamenti választások nyomán más kormánytöbbség alakult – emlékeztet az MTI. (mti/maszol)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net