Analfabetizmus Romániában

Analfabetizmus Romániában

A 2011-es statisztikák alapján mintegy negyedmillió ember nem tud írni és olvasni Romániában. A 2002-es népszámlálás adataihoz képest körülbelül ötven százalékkal csökkent az analfabéták aránya. Az írástudatlanok ma elsősorban az ország déli és keleti régióiban felülreprezentáltak.

A felmérések meglepetéseket is tartogatnak azonban: kiderül például, hogy az ország észak-nyugati részében - Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben - és a Székelyföldön az erdélyi átlagnál rosszabbak a mutatók. Kovászna megye például gyengébben áll, mint Hargita, és egyikük sem éri el Konstanca szintjét, Hargita megye pedig ott tart, ahol Olt megye. Szintén meglepetés lehet, hogy Bukarest az éllovasok közé tartozik, a közel kétmilliós fővárosban 2002-ben még tízezernél több analfabétát számláltak, ma már mindössze 3,342-t, akik a teljes lakosság 0,18 százalékát teszik ki. Máramaros, Dolj vagy Teleorman szintén rengeteget fejlődtek, 60-70 százalékos javulások álltak be egy évtized alatt, míg Vrancea megye - ahol Háromszékhez hasonló arányban élnek analfabéták - mindössze 16,4 százalékot javított (Kovászna megye 32 százalékot). (maszol)

A fotón pirossal az analfabéták, kékkel a felsőoktatási diplomával rendelkezők aránya – megyénkénti elosztásban. (Gandul)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net