Külügyi elhatárolódás – McCain csak mondja a magáét

Külügyi elhatárolódás – McCain csak mondja a magáét

Elhatárolódott szerdán az amerikai külügyminisztérium szóvivője több olyan kijelentéstől, amit John McCain republikánus szenátor Magyarországgal kapcsolatban tett a Colleen Bradley Bell új budapesti nagyköveti kinevezéséről szóló felsőházi szavazást megelőzően.

Marie Harf szóvivő (fotó) szerint „nem meglepő", hogy a diplomáciai tárca nem oszt több olyan nézetet, amelyet McCain szenátor a magáénak vall. Harf egy pontosító kérdésre válaszolva „természetesen" ebbe a kategóriába sorolta a magyar kormányfőre vonatkozó „újfasiszta diktátor" minősítést is.

A szóvivő a sajtótájékoztatója során még nem tudott beszámolni arról, hogy mi volt a magyar kormány reakciója az ügyre.

„Hisszük, hogy (Bell) nagyon jó nagykövet lesz, és örülünk a megerősítésének" – jelentette ki ugyanakkor Harf, aki szerint az új nagykövet nagyon megfelel az általa betöltendő poszt követelményeinek.

A szóvivő kitért annak a felvetésnek a megválaszolása elől, amely szerint noha a washingtoni külügyminisztérium nem ért egyet a McCain által használt nyelvezettel és durva leírással, korábban aggályait fejezte ki a magyarországi helyzettel kapcsolatban, amelyben „úgy tűnik, növekszik a tekintélyelvűség". Harf annyit mondott, hogy a szenátor azt a „színes" nyelvezetet használta, amelyről ismert, és azt ígérte, hogy később további részleteket közöl majd.

 

Ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban szerda este (helyi idő szerint) kiadott közleményében John McCain. A republikánus szenátor megemlíti Orbán Viktor illiberális demokráciáról tett kijelentéseit, antidemokratikus alkotmányos változásokról, a civil társadalom üldözéséről, a sajtószabadság, illetve bíróságok függetlenségének korlátozásáról ír.

„Ezek a lépések veszélyeztetik az intézményi függetlenség, valamint a fékek és egyensúlyok elveit, amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei, és engem mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt" – fogalmazott.

McCain emellett rámutatott, hogy ez elmúlt hónapban hat magyarnak tiltották meg az Egyesült Államokba való belépést, és hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő ezt a tilalmat figyelmeztetésnek nevezte annak érdekében, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek gyengítik a demokratikus értékeket. Idézte a diplomatát, aki „negatív kiábrándító trendekről" beszélt Magyarországon, valamint „a jogállamiság gyengüléséről, a civil társadalom elleni támadásokról és az átláthatóság hiányáról". (mti)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net