A magyar recept

A magyar recept

Dicsérően írnak a horvát lapok a magyar kormánynak a frankalapú devizahitelek megoldására tett intézkedéseiről, és összehasonlítják Orbán Viktor magyar és Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt, hogyan kezeli a problémát.

A magyar kormány még kedden elküldi a zágrábi kabinetnek azoknak a törvényeknek az angol fordítását, amelyek megoldották a frankhitel körüli problémákat Magyarországon – tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a horvát Nova TV-t.

A Vecernji list című napilap azt írta, hogy az Európai Bizottság nem kommentálta a frank átváltási árfolyamának rögzítésére vonatkozó horvát kormánydöntést, és nem is hasonlították Orbánhoz Milanovicot, de ha megtennék, az „semmiképpen sem volna rossz", mert Brüsszelben sokan gratuláltak a magyaroknak az idejekorán hozott döntésért. Emlékeztetett, hogy Magyarországon a frankalapú hitelek költségeit megosztották az állam, a lakosság és a bankok között. Brüsszelben nem akartak találgatásokba bocsátkozni, hogy Horvátország meg tudja-e ugyanezt csinálni, illetve hogy nem túl későn jött-e a beavatkozás, de a lap szerint sokan elismerik, hogy Magyarországnak sikerült elkerülnie a frank árfolyamának növekedése okozta sokkot.

A Jutarnji list kiemelte, hogy Magyarország volt a régióban az egyetlen, amely időben lépve több mint ötvenezer embert mentett meg a kilakoltatástól. „Orbán a devizahitelek forintosításával társadalmi békét teremtett, és nem kell attól tartani, hogy egyetlen magyar családot is kilakoltatnak" – fogalmaz a lap, hozzátéve: ezért el kellett viselnie néhány pofont Brüsszeltől, de a magyar családok innentől kezdve forintban fizethetik vissza kölcsöneiket. Orbán öt törvényt változtatott meg, és kilencmillió eurót aktivált a bankok megsegítésére, a kétharmados többségének köszönhetően pedig már másnap megszavazták a módosításokat – írta a Jutarnji list. A cikk szerzője szerint ugyanilyen bátorságról kellene bizonyságot tennie a horvát miniszterelnöknek is.

Románia, Lengyelország és Horvátország is keresi a módját a svájci frank drámai megerősödése miatt bajba került devizahiteleseik megsegítésére. A lépések különbözőek lehetnek, de a magyar megoldást mindenütt példának tekintik.(MTI/MNO)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net