Lépett az EKB

Lépett az EKB

Havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programot jelentett be Mario Draghi, az EKB elnöke.

A kamatdöntés indoklásában Mario Draghi elmondta, hogy a meglévő kötvényvásárlási programok kiegészítésével az új, összesen 60 milliárd eurós likviditásnövelő program euróövezeti állam- és magánkötvények vásárlására irányul majd. A programot az idén márciusban indítják és 2016 szeptemberében fejezik be.

Mario Draghi rámutatott, hogy a kötvényvásárlási program keretösszegét 20 százalékban a nemzeti jegybankok között osztják meg közös kockázatviselés céljából. A jegybankok EKB-tőkerészesedésük arányában viselik majd a kötvényvásárlási kockázatokat. A kötvényvásárlások az euróövezeti monetáris politikai egységességének garantálása érdekében az EKB felügyelete alatt történnek majd - hangsúlyozta az EKB elnöke.

A kötvényvásárlás formájában bejelentett mennyiségi monetáris enyhítő intézkedésre az elhúzódó euróövezeti alacsony inflációs periódus miatt volt szükség - indokolta a döntést Mario Draghi. Az intézkedéstől az inflációs kilátások javulását, a két százalék közeli inflációs cél elérését várják.

A mennyiségi enyhítéssel a pénzügyi rendszerbe juttatott új pénz ideális esetben a kereskedelmi bankok közvetítésével a vállalatoknak és a lakosságnak nyújtott hitelek révén a beruházások és a fogyasztás felfuttatásával a gazdasági növekedést szolgálja majd - hangsúlyozta az EKB elnöke.

Mario Draghi rámutatott, hogy az euróövezeti növekedés kockázatai a legutóbbi felmérés óta némileg enyhültek, és az olajárak csökkenése megerősítette valamelyest az euróövezeti gazdasági növekedés lendületét. Az infláció azonban az elkövetkező hónapokban még alacsony, vagy negatív marad, fokozatos növekedésére legfeljebb 2015 második felében lehet számítani (MTI/MH)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net