HRW: az USA is felelős

HRW: az USA is felelős

Az emberi jogoknak egyebek között az Egyesült Államok általi megsértése is hozzájárult az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet iraki megjelenéséhez, valamint az ukrajnai válság kibontakozásához – állítja a Human Rights Watch (HRW) jogvédő csoport.

Az emberi jogok megsértései jelentős szerepet játszottak a legtöbb jelenlegi válság kiterjedésében és súlyosbodásában – mondta Kenneth Roth, a HRW igazgatója, aki Bejrútban mutatta be a szervezet éves jelentését.

A szakértő kifejtette: sok kormány úgy gondolja, hogy a biztonsági szempontokat az emberi jogok fölé kell helyezni, és a jelenlegi biztonsági fenyegetések elleni lépéseknek elsőbbséget kell élvezniük az emberi jogokkal szemben. „Úgy vélik, hogy az emberi jogokat – mint luxust – háttérbe kell szorítani" – fogalmazott, és kijelentette, hogy ez a fajta szemlélet rövidlátásra utal, és ellenkező hatást vált ki.

Kifejtette, hogy az Iszlám Állam szunnita dzsihadistáinak előretörését a HRW szerint egyebek mellett az okozta, hogy a Nyugat nem volt képes véget vetni a szíriai erőszakos cselekményeknek, az Egyesült Államok 2003-ban lerohanta Irakot, majd lábbal tiporták az emberi jogokat a bagdadi Abu Graib börtönben vagy a guantánamói amerikai katonai támaszponton történt visszaélésekkel. Irakban Washington és London szemet hunyt Núri al-Máliki volt síita kormányfő szektás politikája, a szunnita kisebbség üldözése, az önkényes fogva tartások és a sommás kivégzések felett, miközben egyre csak szállította a bagdadi kormánynak a fegyvereket – sorolta a példákat Kenneth Roth.

Az ukrajnai válságra vonatkozólag azt állapította meg: a krízist súlyosbíthatta, hogy a Nyugat „viszonylag gyengén reagált" arra, hogy Oroszországban az utóbbi két évben elfojtották a másképp gondolkodók hangját és megsértették az emberi jogokat. Arra is kitért, hogy a nyugati országok a „jók a gonoszok elleni mentalitásukkal", továbbá azzal a törekvésükkel, hogy Ukrajnát az orosz agresszió áldozataként állítsák be, nem vettek tudomást arról, hogy Ukrajnában is sérültek az emberi jogok.

A Human Rights Watch ezenkívül bírálta a kormányok mindennapossá vált kémkedését. „A kormányok mindenütt tömeges megfigyelő módszereket fejlesztenek ki a műfaj bajnokai, Washington és London mintájára" – jelentette ki Cynthia Wong, a HRW internettel foglalkozó kutatója, aki figyelmeztetett: „valóságos orwelli forgatókönyv valósulhat meg". (MTI)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net