Putyin elnök Magyarországon

Putyin elnök Magyarországon

Egyetértés született Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés megoldása ügyben.

Öt egyezményt hagytak jóvá Magyarország és az Oroszország képviselői Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin budapesti megbeszélése után. "Megerősítettük gazdasági együttműködésünket, Magyarországnak szüksége van Oroszországra, érdekünk, hogy kiszámíthatóan, ésszerű áron juthassunk energiához" – jelentette ki az aláírások utáni, kedd esti közös sajtótájékoztatón a magyar kormányfő.

Orbán elmondta, egyetértés született az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés megoldása ügyben. A jelenleg még érvényben lévő, csaknem húszéves szerződés értelmében az igénybe nem vett gázmennyiségért is fizetni kell. Kedden azonban sikerült megállapodni az orosz elnökkel arról, hogy ezen - 1996-ból "megörökölt" és az idén lejáró - szerződés keretein belül lehetőség van arra, hogy az eddig fel nem használt gázt Magyarország a következő években felhasználhassa, és mindig az igénybevételkor fizethessen.

"Ez nagy megkönnyebbülés számunkra" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy technikai kérdések még hátravannak, de a pontos, szövegszerű szerződés megalkotására az év végéig van idő. A kormányfő úgy fogalmazott: biztonságba helyezték a magyar családok energiaellátását, és garantálták a magyar ipar működését is. Orbán Viktor kérdésre azt is mondta, hogy e megállapodás nélkül, a biztosan és kiszámíthatóan érkező orosz gáz nélkül nem lehetne fenntartani a rezsicsökkentést.

Orbán Viktor a jelentős sajtóérdeklődés mellett tartott tájékoztatón amellett is állást foglalt, hogy minél előbb rendezni kell, mégpedig ésszerűen, az Európai Unió és Oroszország közötti viszonyt. Szerinte Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű dolog. A térség biztonságát nem lehet Oroszország ellenében megteremteni, csak Moszkvával együttműködve, ezért "tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell" - mondta, a rendezés jó kiindulópontjának nevezve a minszki tűzszüneti megállapodást.

A rendezés alapja - folytatta - a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet, szerinte e körül létrehozható az európai egység. Azt is kijelentette, hogy Magyarországtól nem kell félteni a kontinens egységét.

Ukrajna ügyében a kormányfő elmondta az orosz elnöknek - idézte fel szavait -, hogy "mi a béke pártján állunk, és nagy reményeket fűzünk a tűzszünethez". "Ráadásul nekünk, magyaroknak van még 200 ezer érvünk amellett, hogy Ukrajnában béke legyen" - fogalmazott, utalva a kárpátaljai magyarságra.

A tárgyaláson - a gazdasági együttműködésről egyeztetve - ugyanakkor megállapították azt is, hogy a szankciók és a válaszlépések sokat ártottak - mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy bár "mi tiszteletben tartjuk a szankciókat meg a válaszlépéseket is", de közös cél a két ország közötti gazdasági együttműködés erősítése.

Vlagyimir Putyin a közös sajtótájékoztatón kiemelte: Oroszország az elmúlt években az egyik legfontosabb külgazdasági partnere volt Magyarországnak, és tenniük kell azért, hogy a kereskedelmi forgalom a csökkenés után ismét növekedésnek induljon. A nehézségek áthidalása tekintetében kiemelte a kis- és közepes vállalkozásokban rejlő lehetőségeket, valamint a nagy projekteket.

Az orosz államfő arra számít, hogy sikerül érvényt szerezni a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodásoknak, és fontosnak tartja, hogy mind a kijevi vezetés, mind pedig a szakadárok beleegyeztek a mélyreható alkotmányos reform végrehajtásába. (MTI)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net