Elakadhat Paks 2 – az EU keresztbetesz

Elakadhat Paks 2 – az EU keresztbetesz

Az EU blokkolja Magyarország 12 milliárd eurós megállapodását Oroszországgal.

Leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását - jelentette csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A döntés, amely még a múlt héten született meg, nem jelenti a paksi bővítés végét, mindössze azt, hogy a fütőanyagszállítást újra kell tárgyalni. Határozottan cáfolta a brit lap értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A döntés, amelynek részleteit titokban tartották, az Európai Bizottság múlt heti brüsszeli ülésén született, amelyen jelen volt Navracsics Tibor, a testület magyar biztosa is. Navrasics az Index értesülései szerint megerősítette, hogy szavazás nélkül jóváhagyták az Euratom javaslatát, így blokkolták a paksi bővítást. A bizottság állítólag nem kapott választ a magyar kormánytól, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést.

A lap szerint az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket.

A tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap úgy tudja, Magyarország megfellebbezte a döntést, de az Európai Bizottság végső soron, múlt heti ülésén, mind a 28 uniós biztos jelenlétében úgy döntött, hogy támogatja az Euratom döntését.

A döntés felülírásához Magyarországnak egy új fűtőanyag-szerződést kell kötnie, vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen - írta a Financial Times, amely szerint a döntés növelheti a feszültséget Brüsszel és Moszkva között.

Az újság emlékeztetett: az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogy a megállapodás összhangban van-e az unió közbeszerzési és állami támogatásra vonatkozó előírásaival.

Határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez. (mti/MH)

Nincs engedélyezve a hozzászólás.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply
 

joomclub.net